Wednesday 22 February 2012

SPAGHETTI for my NETTBALL TEAM

SPAGHETTI

Assalammualaikum




Sabtu lepas team asz ada training dari 7.45am sampai tengah hari. Biasanya dia org jarang sarapan dulu, kantin pula tutup. Risaukan mereka lapar, tue yang buatkan spaghetti untuk alas perut sampai tengah hari.




Spaghetti yang ringkas, asz guna apa yang ada je dalam stok. Lagipun pagi tue sibuk nak menyiapkan anak bujang dan anak dara asz yang ada perarakan Maulidur Rasul tadika Haziq. Asz tak dapat nak join sebab ada Ladp dan latihan bola jaring hari tue, ayahnya saje lah yang bawakkan.


Spaghetti nie boleh juga di tambah dengan cendawan butang, tapi masalahnya berhati2 memilih cendawan nie, sebab pernah keluar di FB ada cendawan butang dalam tin nie "non-halal",tin dia warna hijau pekat. Sejak tue asz jarang gunakan cendawan nie, kalau belipun asz beli  cap "Hosen".




Susah jugakan, sekarang banyak sangat makanan bertin yang diimport dari China atau pun dari negara lain,tanda halalnye pula mencurigakan akhirnya jadi "was2" bila dah "was2" tak boleh la beli...tue yang kena berhati2 juga ketika memilih makanan luar nie...Sos tomato puri pun asz beli cap "kimball" bukan "prego" sebabnya sama la juga macam kes tadi...walwahhuaalam...pilihan di tangan anda. Lebih baik tanyakan pada yang lebih arif akan hal nie. 




SPAGHETTI


Bahan-bahannya:
  • ½ paket spaghetti
  • 500 gram daging cincang~ asz guna cap ramlee 
  • 1 botol tomato puri saiz sederhana ~ asz guna cap kimball
  • 4 sudu sos tomato
  • 2 labu bawang besar dipotong dadu
  • 1 mangkuk kecil buah tomato dicincang
  • 200 gram mentega (butter)
  • 1 mangkuk kecil saderi
  • 1 mangkuk kecil carot dipotong halus
  • Garam secukup rasa




Cara-cara Penyediaannya:

  • Spaghetti direbus~ asz masukkan sedikit minyak masak supaya spaghetti tidak melekat.
  • Apabila spaghetti sudah lembut, masukkan sedikit mentega, kacau dan toskan airnya. 
  • Panaskan periuk dan cairkan mentega. 
  • Masukkan daging cincang. 
  • Kemudian dikacau hingga empuk. 
  • Kemudian masukkan bawang besar dan kacau. 
  • Masukkan tomato yang dicincang dan kacau hingga sebati. Masukkan tomato puri dan kacau rata. 
  • Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air. 
  • Biar hingga mendidih. 
  • Apabila kuah mendidih, masukkan sos tomato dan kacau perlahan - lahan. 
  • Masukkan daun saderi dan carot, kemudian kacau.
  • Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Biar hingga masak.







No comments:

Post a Comment