Saturday 25 February 2012

ASAM PEDAS IKAN PARI melaka mari....

ASAM PEDAS IKAN PARI

Assalammualaikum


Asam pedas permintaan kak Sariha, dia minta asz masukkan N3 menu asam pedas Melaka. N3 yang dulu asz masakan asam pedas ikan Tenggiri kali nie asz gunakan ikan pari.

Asz memang suka ikan pari, ada yang masak asam pedas berempah tapi asz suka yang ori xnak campur rempah, campuran lada + asam + daun kesum pun dah cukup menyelerakan.



Berhati-hati ketika memilih ikan pari, kalau tersilap pilih dapat yang jenis mudah hanyir, mak asz kate yang hanyir tue basuh macam mana pun bila masak tetap berbau. Akhirnya lauk tue pun terbuang jer. Masa pilih try bau skit tau.



Untuk menambahkan lagi aroma asam pedas ikan pari nie tambah sedikit serbuk lada hitam dan buat pula kuahnya agak pekat dari asam pedas ikan lain memang baru terasa "kaw" bila makan dengan nasi.Cicah dengan lempeng atau cekodok pun sodap!!! hehehe... Tapi kalau letak lada hitam jangan banyak sangat takut cirit pula nanti dlm 1 sudu lebih je k...:))


ASAM PEDAS IKAN PARI

Bahan ini dikisar:  

  • 1 labu bawang besar 
  • 5 biji bawang merah 
  • 25 tangkai cili kering 
  • 1 inci halia 
  • ½ sd teh lada hitam 
  • 1 inci kunyit hidup 
  • 2 ulas bawang putih 
  • sedikit belacan

Bahan Yang Ditumis:

  • ½ sd teh halba 

Bahan-bahan Lain:

  • 5 keping ikan pari atau ikan parang atau 1 ekor ikan terubuk (dibersihkan) 
  • 1/3 cawan minyak masak
  • 1 mangkuk lada mesin/ cili boh
  • 3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air 
  • 1.5 liter air 
  • 5 biji bendi / terung 
  • 1 sd besar garam 
  • 4 tangkai daun kesum/daun limau purut/daun kari
  • sedikit gula



Cara-cara Penyediaannya:

  • Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis halba hingga kekuningan.
  • Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga naik bau.
  • Masukkan lada mesin atau cili boh, kacau sehingga lada masak gunakkan api sederhana.
  • Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak. 
  • Masukkan ikan dan sebatikan bersama daun kesum.
  • Masukkan air, bendi dan bahan lain 
  • Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat . 
  • Biarkan 5 minit baru diangkat dan hidangkan.






No comments:

Post a Comment