Wednesday 24 July 2013

STEAK DAGING & AYAM untuk MENU BERBUKA





Assalammualaikum dan selamat petang semua...

Demam melanda...badan seram sejuk jer nie...nak telan obat pose pula...apa kan daya gagah kan jua...
x mampu nak bercelotoh panjang...cuma ingin sharekan menu western untuk juadah berbuka pose yang asz buat 2 hari lepas...asz buat daging untuk suami dan ayam untuk anak2....sekali skala kita ubah selera la kannn....



Asz gunakan daging batang pinang, yang asz beli di kampung hari tue...dan masak gunakan periuk ajaib yang merah tue...(hehe ajaib la sgt),tapi mmg hasilnya sangat memuaskan....dapat daging steak yang still moist,cer tgk kat bawah tueeee  :)











STEAK DAGING & AYAM

Bahan-bahannya:
  • 1 kg daging batang pinang/daging ayam
  • 6 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 inci halia (dikisar)
  • 2 sudu makan lada hitam (dikisar)
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan madu
  • 2 sudu butter/olive oil
  • 2 sudu mixed herbs


Cara-cara Penyediaannya:
  • Satukan kesemua bahan dan perap selama 3 jam.
  • Panggang daging di atas pemanggang
  • Jika daging sudah lembut dan masak, hidangkan bersama sos lada hitam.






Mashed Potato

Bahan-bahannya:
  • Beberapa biji kentang russet (dibasus bersih kulitnya dan rebus dgn kulit skali)
  • Susu segar
  • Lada hitam/ lada sulah
  • Butter


Cara-cara Penyediaannya:
  • Rebus kentang sehingga empuk.Kupas kulitnya.
  • Toskan sehingga air tiada. Lenyekkan semua kentang.
  • Masukkan butter mengikut citarasa anda. Lenyek sehingga rata.
  • Masukkan lada hitam/ lada sulah menambah perisa.
  • Untuk hasil yang gebu dan rasa yang enak, masukkan susu segar mengikut citarasa anda.










GRAVY

Bahan-bahannya:
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
  • 1 tin cendawan butang(boleh juga cendawan butang yg fresh/kering)
  • Butter untuk menumis
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 2 kiub ayam
  • 3 1/2 cawan air
  • Lada hitam
  • Lada sulah


Cara-cara Penyediaannya:
  • Tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan butter sehingga berwarna kecoklatan
  • Masukkan tepung jagung (tanpa dibancuh) ke dalam tumisan bawang tadi. 
  • Tumis sehingga warna coklat.
  • Masukkan air.
  • Masukkan kiub ayam,cendawan,  lada hitam dan lada sulah.
  • Kacau sehingga mendidih. Kalau pekat atau masin, bolehlah ditambah air.
  • Kalau nak kuah yang agak pekat tambahkan tepung jagung yang di bancuh dan kacau rata.
  • Apabila kuah masak sekata tuangkan ke atas steak dan mashed potato.















KENTANG WEDGES CRISPY


Bahan-bahannya:
  • 6 biji kentang russet (bersaiz besar & bentuk lonjong) 
  • 1 ¼ cawan tepung beras 
  • ¼ cawan tepung jagung 
  • ¾ ~ 1 cawan air 
  • 2 sudu besar rata rempah kari daging 
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit 
  • ½ sudu kecil serbuk jintan manis 
  • ½ sudu kecil serbuk pati ayam 
  • 1 biji telur ayam 
  • garam secukup rasa 
  • minyak masak secukupnya



Cara-cara Penyediaannya:
  • Basuh & bersihkan kulit kentang hingga bersih. 
  • Rebus kentang dalam air tenggelam setengah masak selama lebih kurang 10 ~ 15 minit. 
  • Angkat, tos, sejukkan seketika & potong bentuk baji (wedge). (Jika kentang jenis lain digunakan / yg bersaiz kecil, masa merebus perlu dikurangkan) 
  • Dalam satu bekas, masukkan tepung beras, tepung jagung dan segala jenis rempah, pati ayam, garam, telur & air lalu dikacau menggunakan whisker. 
  • Bancuh sehingga sebati dan menjadi batter yg sesuai utk menggoreng. 
  • Panaskan minyak dlm kuali. 
  • Bila minyak panas, celupkan kentang tadi lalu gorengkan seperti biasa. 
  • Balikkan bila nampak garing keemasan. 
  • Hidang kentang wedges goreng tepung ini dengan sos chili mayo atau kuah black pepper tue tadi











6 comments:

  1. Wow, nampak sedap dan nampak ada kelasss! Lama Che Mid tak buat steak..tengok gambar tu berselera pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih kak...nnti buat tau...skali skala buat selera gak :)

      Delete
  2. Assalamualaikum asz...
    Laa..sedapnya tengok gambar steak asz...terlior, seronok kalau sekali-sekala boleh tkr selera berbuka cam tu...
    Tapi mama xleh..hubby sentiasa nak berbuka ngan nasi...
    Semoga asz cepat sehat...rajin asz, sakit-sakit pun masih boleh memasak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama....
      mmg pun skali skala ubah selera...mmg pun dl suami asz mcm tue gak....asik nasi je la...skrg br lwh terima...thanks mama...tggl selsema jer nie...

      Delete
  3. Pandai ko memasak sekarang. Masa zaman2 SGB dulu takde pulak kelihatan ciri2 chef itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....ada gak...tapi dulu bhn2 basah x semewah skrg...mcm2 yg mnarik boleh diolah dlm masakan...

      Delete