Sunday, 6 October 2013

NASI DAGANG KELANTAN senang jer rupanya.... :)



Assalammualaikum dan selamat berhujung minggu semua...
setelah beberapa bulan menyepi...timbul balik asz...hehe...hari nie baru berkesempatan mengupdate blog yg telah bersawang tebal....hehe..

Minggu nie asz sibuk menguruskan barang2 keperluan mak untuk menunaikan haji, alhamdulilah mak selamat berangkat ke Makkah semalam...rezeki yang tak diduga...mengantikan anak buah abang ipar yang tak dpt pergi disebabkan masalah mahram....semoga mak dikuatkan semangat,kesihatan yg baik dan dapat menziarahi kubur arwah abah di sana...sampaikan salam rindu kami kpd arwah....InsyaAllah mak balik pada 16 Nov ...sama tarikh arwah abah meninggal...Al-Fatihah dr kejauhan...rindu yang teramat sangat ...yang xdapat dilontarkan dgn kata2...semoga arwah abah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman....amin


Petang nie asz nak kongsi bersama menu yang tertangguh lama sudah....menu yang asz dan husband suka sgt...kalau p pasar malam hari Isnin/Khamis di rumah kakak di Salak Tinggi sure beli...tue la kannn...tak kenal maka x chintaaaa....


Dulu sebut jer ikan tongkol...kembang jer rase tekak nie...pada hal...try pun tidak.... alih2 bila sekali cube... wowwww...terangkat u...hehehehe....lepas2 tue selalu la membeli...tp kdg2 terkena juga gulai yang tak kena dengan selera...tue yang cuba juga membuatnya...terpaksa la minta tolong dengan kawan2 pantai timur resepinya...dan berasnya Masnun yang belikan dari Kelantan...tqsm  & sayang u olss...  :)


Dan yang memalaskan asz buat selama nie...sebab ada yang ajar...nasinya perlu dikukus...pastue kena kuarkan dan gaulkan pula dgn santan dan bahan2 yang lain...so yang nie asz terus jer guna rice cooker....mudah begitu...macam masak nasi lemak...sesuai la ngan asz yang pukul 6 lebih baru sampai rumah... :)


NASI DAGANG KELANTAN versi mudah....






NASI DAGANG

Bahan-bahannya:
  • 1  kg beras nasi dagang
  • 1 cawan beras pulut
  • 4 biji bawang merah ~ dihiris
  • 3 ulas bawang putih ~ dihiris
  • 11/2 inci halia dihiris panjang-panjang
  • 1 sudu besar rata halba
  • santan pekat 2 cawan dimasak bersama sedikit garam
  • santan cair 2 cawan (sesuaikan dgn sukatan air beras)




Cara-cara Penyediaannya:
  • Satukan kedua - dua beras,rendam lebih kurang 2 - 3 jam. Toskan.(asz rendam sekejap jer)
  • Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia.
  • Masukkan beras tadi ke dalam periuk nasi dan curahkan santan tadi serta bahan2 hirisan dan gaulkan sehingga benar - benar sebati.
  • Apabila sudah masak gaul sebati nasi dagang itu tadi.
  • Sedia di nikmati bersama dengan gulai ikan tongkol.



 GULAI IKAN TONGKOL

Bahan-bahannya:
  • 1 kg ikan tongkol (di siang & dibasuh bersih)
  • 2-3 ulas asam keping
  • 4 ulas bawang merah
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 4-5 biji cili padi akar
  • 3 cm lengkuas ~ dihiris
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 3 sudu makan cili giling
  • 1 biji kelapa (1 cawan santan pekat,2 cawan santan cair)
  • 1 batang timun ~ dipotong serong
  • 2 sudu serbuk kari ikan
  • 2 sudu serbuk kari daging
  • 1 sudu serbuk jintan putih }
  • 1 sudu serbuk jintan manis}di gaul rata
  • 1/2 sudu serbuk lada hitam}
  • garam secukup rasa













Cara-cara Penyediaannya:
  • Ikan tongkol dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...untuk menghilangkan hanyir,ikan tongkol direbus bersama asam keping...biar seketika
  • Racit halus bawang merah, bawang putih, lengkuas,serbuk kunyit.
  • masukkan bahan-bahan yang telah di racit ke dalam mangkuk dan gaul rata bersama rempah2nya
  • Kemudian, masukkan bawang yang siap digaul tadi, garam dan tumiskan hingga naik bau.
  • Masukkan sedikit santan cair dan kacau rata.
  • Kemudian masukkan santan dan cili giling...panaskan periuk menggunakan api sederhana...masukkan timun...
  • Kemudian, masukkan ikan tongkol rebus tadi bersama ikan kering...masukkan pula cili api akar.
  • Kacau perlahan-lahan...jangan biar pecah minyak...biarkan sampai mendidih.
  • Hidangkan bersama-sama nasi dagang.








ACAR TIMUN

Bahan-bahannya:
  • 2 biji timun 
  • 1 biji lobak merah (carot)
  • 1 biji bawang besar ~ dihiris
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam atau secukup rasa
  • sedikit cuka (asz x letak)



Cara Penyediaannya:
  • Cuci timun dan carot diracit halus memanjang (kecuali bahan empulurnya bg timun). 
  • Gaul bersama bawang besar, cili, gula, garam & cuka sehingga rata. Pastikan secukup rasa & biarkan selama 15 minit sebelum dihidangkan.















18 comments:

  1. Lama s3pi ya..akak pun suka nasi dagang dan paling suka gulainya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....sibuk sgt kak...ada jer hal...balik umah lps maghrib dah lelap...huhu...sama langan asz kak...sedap kan :) sekali sekala kita tuka selera timur pula...best jugakan.. :)

      Delete
  2. Salam asz....lama asz menyepikan diri......mama tak pernah cuba nasi dagang nie, nanti satu hari nak cuba buat le...
    Tunggu anak saudara balik Kelantan dulu...nak kirim belikan berasnya.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm mama....bizi skit mama ...ngadap bdk xm pmr....huhu..sedap nasi nie...asz selalu beli jer kt psr mlm...jemu membeli tue yg try buat plak....sng jer rupenya...hehe

      Delete
  3. terlior tengok gmbar dalam entri ni.. time pregnant ni semua nya sedap nampak. hari ni saya singgah ke blog yang banyak post gambar makanan. wah lapar tetiba.

    salam dari saya yang singgah pertama kali ke sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks chenta.....ala siannya...kl dkt dh anta sepinggan....huhu

      Delete
  4. hok aloh la..sedapnyo nasi dagang..wat terliur je..Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....thanks mek...1st time mek...slalu dok beli...tp x puas...tue yg buat...hehe

      Delete
  5. gambo ns yg betoi2 mengguda..rasa cam nk telan skrin ni!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn.....jgn....jgn x telan ummi.....hehe....thanks ummi...;)

      Delete
  6. Pandai k.as buat sy yg org klatn ni pn x reti sngt nk buatnya...sb rumit cket cara masak dia..nant blehlah try ek..nampk menyelerekan di pagi2 hr ni..heheh

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum...nk tnya..selain kt kelantan..kt mana lg ada jual beras ni??....

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Noor Baizura ... Waalaikumsalam...
      skrg sng dah beras FAIZA ada jual beras nasi dagang...so xyah nk carik kat kelantan :)

      Delete
  8. Replies
    1. Dulu asz x minat....skrg sampi mencari ...hehhe

      Delete
  9. First time buat aritu x brape jadi.. Nasi tawar dan gulai cair.. Nak cuba resepi ni plak. Tq for sharing.

    ReplyDelete