Monday 22 July 2013

CEMPEDAK GORENG CRISPY

Assalammualaikum dan selamat petang semua...





Bestkan bau dia????kalau terbau...mmg dah kecur air liur nie...cempedak nie abang ipar asz yang bagi,masa balik kampung hari tue...cantikkan isinya...best,sayang nak makan...buat goreng pun skit2 jer...hehe  :)









Memang faveret asz la cempedak goreng nie...kalau dpt cempedak arwah abah punya lg la best...cempedak arwah abah warna oren isinya,teringat dulu kalau musim cempedak....byk sangat buahnya...asz kena jadik tukang pegang tangga, arwah abah panjat nak balut buah cempedak yang tinggi2...tapi sekarang x banyak yang dapat makan....banyak yang disedekahkan pada monyet2. Kadang2 habis yang muda2 pun dia gugurkan...Sayangkan...:( Tapi mak pesan jangan marah2 dia...kalau marah lagi la dia buat macam2...so kita orang niat sedekah jer la...tapi masih juga ada gak yang dapat di makan walaupun x banyak macam dulu...




CEMPEDAK GORENG CRISPY

Bahan-bahannya:
  • isi cempedak secukupnya
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 2 sudu marjerin
  • air secukupnya
  • minyak untuk menggoreng





Cara-cara Penyediannnya:
  • Panas kan minyak. 
  • Campurkan semua bahan di atas dan kacau hingga sebati. adunan hendaklah tidak terlalu pekat ataupun cair.
  • Ambil marjerin masukkan kedalam adunan tadi dan kacau hingga larut.
  • Masukkan cempedak dan goreng.
  • Ceraikan cempedak goreng jika dia melekat satu sama lain (agar masak sekata)
  • Angkat bila cempedak di goreng sepenuhnya atau bila warnanya kuning keemasan.
  • Hidangkan panas2











4 comments:

  1. Laaa...terlionya Asz...
    Dah musim cempedak ke??? Disini tak de pun nampak cempedaknya..
    Mintak cikit bolehhh.....he3x Muka tak malu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama time nie mmg musim..lambakan..tiap hari grg n sedekah kat jiran,alhamdulilah rezeki thn nie

      Delete