Pejam celik kejap dah Jumaat...hai masa cepat benau rasenya berlalu...ape pun xsiap lg untuk persiapan raya...huhu
Nampaknya mana yang sempat je la tahun nie...
Petang2 nie mata pun x larat nak angkat dah nie....sambil2 menunggu Batrisya abis Kafa...asz mngadap blog sekejap...
Nie menu hari tue..teringin pulak nak makan...buat pun x banyak dalam 5 batang terung yang saiznya pendek2 jer... Resepinya asz ambil dari kak azie...nampak menarik sangat pajerinya.... :) Terima kasih kak resepinya... tapi ada bahan yang asz xgunakan dalam masakan nie....tapi rase still meletopsss....hehe
PAJERI TERUNG
sumber: Azie Kitchen
Bahan bahan:
- 5 biji terung panjang (saiz sederhana asz guna)
- 5 ulas bawang merah - hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 1/2 inci halia - hiris
- 7 cili kering - hiris
- 1 sudu besar udang kering - tumbuk
- 4 rempah menumis
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 2 sudu besar kerisik
- 1 btg serai(diketuk)
- sedikit ikan bilis
- Santan secukupnya
- Asam jawa
- Garam
- Gula Melaka
- Gula
Cara cara Penyediaannya:
- Terung dipotong 2 kerana saiznya yang agak panjang dan dibelah jangan sampai putus. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan masukkan rempah menumis, bawang merah dan bawang putih hiris sehingga kekuningan.
- Masukkan bahan yang lain iaitu serai, ikan bilis dan udang kering. Masak sehingga garing.
- Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak lagi sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan garam, gula melaka dan asam jawa.
Pajeri terung ni kesukaan suami mori... Tapi bila buat dia sorang jer makan...
ReplyDeleteHehe...kdg2 terpaksa la ikut selera dia jugakn....
DeleteMy feveret. Tak akan pernah jemu dg pajeri terung.
ReplyDeleteMmg pun kak....asz pun...x kesah la pajeri terung atau pun nenas....
DeletePajeri terung nie memang favourite MA & My hubby...
ReplyDeleteNampak asz buat...teringin plk nak buat...
Besok nak ke pasar cari terung le....nanti ambil resepi ye asz..
Jgn x crk ma.....sekali sekala pekena mmg best. ;)
Delete