Sunday, 29 July 2012

ROTI CANAI EMAK yang TIP TOP

ROTI CANAI


Assalammualaikum
dan salam sejahtera dan selamat pagi buat teman-temanku....



Sebut je roti canai...tekak dah mula la terasa2 roti canai mak... asz memang rasa roti canai mak yang terbaik yang pernah asz makan setakat ni. Kalau dibandingkan dengan roti canai kat kedai memang tak terlawan lah. 

 Apa yang asz rasa yang membuatkan roti canai mak yang tersedap adalah, rotinya tebal tapi rangup diluar dan lembut di dalam, setiap lapisan roti tu nipis membuatkan roti tu rangup walau pun tebal. 

Selalunya kalau ramai yang balik mak buat dalam sekilo tepung. Sekilo tepung, cuma dapat lebih kurang 14 keping roti. Makan sekeping dua dah kenyang. Tue belum termasuk kalau ada yang request nak roti sardin atau pun roti telur... 

Tue yang takut xde sapa yang mewarisi resepi dan kepakaran tue asz pun cuba dan mengagahkan diri membuatnya... time2 bujang dulu mak suruh belaja buat dalam 2 keping jer...bila dah terer baru leh  nak buat sekilo tepung...hehehe











ROTI CANAI


Bahan-bahan :
  • 1 kilo tepung gandum 
  • 4 sudu majerin 
  • 500ml air 
  • 3 sudu susu pekat 
  • 1 sudu kecil garam 
  • 2 sudu besar gula 
  • 1 biji telur









Cara-cara Penyediaannya: 

  • Taburkan tepung di atas meja/dulang . 
  • Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah) 
  • Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah. 
  • Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung. 
  • Tuang air sedikit demi sedikit. 
  • Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut. 
  • Biarkan doh tadi selama 2 jam. 
  • Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin. 
  • Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam. 
  • Doh sedia untuk di canai ikut kreativiti masing2...




*1 kilo tepung boleh menghasilkan 12 - 14 keping roti 
  canai. Mengikut size sendiri.












18 comments:

  1. Slmt berpuasa As.nengok roti canai As ni....elok jadinya...nampak rangup je bhg luar...mmg tip top.akk mmg tak pass buat roti canai. anak2 pula suka betul mkn roti canai.nanti nak cuba resepi As ni....

    ReplyDelete
  2. Thanks mama..tue la asz blaja drp mak...mmg kalau buat tue semua xsabar nak duduk mkn...hehe, nnti mama try k...mesti lg tip top gituee..hehe

    ReplyDelete
  3. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks WOM....salam kenalan juga.....akan dikunjungi...:))

      Delete
  4. Eyda Sukiman20 May 2013 00:57

    Besnyer roti canai.nk try buat ptg ni.hehe..jemput tgk blog saya www.mummyhealthyvitastore.blogspot

    ReplyDelete
  5. Assalam sis dan salam kenal..
    Mohon kongsi resepi ini ya sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsllm JC..salam kenalan jua...
      sila...ilmu yang berpanjangan JC :)

      Delete
  6. Salam...dah try resepi ni...memang tip top...menjadi...layer2 tu pun jadi...ni sya nk buat frozen plak...nk mkn goreng je...tq byk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq marzita...mmg sedap...kalau ramai yg blk kg..sure mak buat...menu sarapan mak yg terhebat.. ;)

      Delete
  7. Baru tengok resepi dan gambar shj dah terasa terliuk ... nak mencuba nya. Tapi saya ada sikit masalah menebar doh nya. Tkasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try en din...saya x tebar pun..saya guna dulang n jus tarik dia sampai memenuhi dulang...pastikan semua semua di tarik nipis...as kalu tebar mau tercampak roti..hehehe :)

      Delete
  8. Nampak gambar shj dah tak sabar mencuba nya. Tapi saya lemah sikit menebar doh nya. Tkasih

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap..nnt kita cuba ya...~zura~salam dari Jeddah,KSA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam zura...
      Salam perkenalan..
      Alhamdulillah... bagi saya resepi roti mak paling hebat!!! :)
      adik beradik saya kalau tau mak buat sarapan roti canai pagi tue...sure semua dah get ready awal kat meja makan....hehe

      Delete
  10. Neesha Ayuki6 July 2014 00:33

    Hmm..nmpk mnyelerakn..nk try buat ni tpi mcm mna nak buat bntuk bulat sblum mngorengnya kak?tkut nanti jdi empat segi plak hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq neesha....bila dh ditarik nipis dohnya...tarrik bucu jadik btk segi empat....kemudia tarik lg bucunya dn btkkn bulat dan tekan dgn tapak tgn bulatnya....jgn ditepek nipis sgt k

      Delete
    2. Slm...ank yg bongsu suke sgt roti canai..jd nk tunjuk hebat wt utk ank tsyng...moga akak bjaye mghasilkn yg mmenuhi citarasenye...tima kasih byk2...akk kongsi resepi...

      Delete