Sunday 21 July 2013

STEAMBOAT TOMYAM



Assalammualaikum dan salam hujung minggu buat semua....

Ke mana kita hari nie?Jom p shopping arinie....ada idea x mana tempat yg best shopping area KL?

Sogo?PV?Jln TAR+Masjid India?BTS?KLCC?hehe....last2 JJ Melaka gak asz p....haha...macam2 ada... 

Hari nie sebelum p jalan jom kita basuh dan bersihkan bunga2 lama dulu....sayangkannn....bunga lama bila dah dibersihkan n bila gubah balik...mcm bunga baru dah...cer ubah skit bentuk dan gaya gubahan tue sure cantik balik macam bunga baru....dan yang plg penting jimat skit  :)  






Apa menu buka hari nie?asz pun kadang2 abis idea gak....kdg2 rasa mcm2 nak buat... tapi tukang makannya...3 org jer....yg kecik 2 org tue xleh nak kira sgt...mkn ikut selera dia aje...bila buat tue...mmg rezeki jiran2 la time bulan pose nie...alhamdulilah x dapat banyak sedikit pun jadilah
dapat asz sedekah jiran sebelah n depan rumah... K.ros pun rajin berbalas juadah buka...seronok rasanya...macam tinggal di kampung pulak....:)




Menu hari nie asz buat beberapa hari yang lepas... steamboat tomyam...sedap di makan panas2...n kena makan sampai habis kalau dah masukkan bahan2nya...kalau x kembang semangkuk la jawabnya....sure tekak pun kembang jer rase kalau nak makan...hehehe

Pernah try x makan steamboat di MAEP,UPM???  fuhhhhh...mmg mewah gila bahan2nya...dia buat buffet... n bahan-bahan steamboat mmg byk sangat...pilih aje mane yang berkenan...kuahnya juga ada dua jenis...yang sup biasa dan yang tom yam...boleh la ke sana jika inginkan kelainan berbuka....bayarannya dalam Rm 20 lebih seorang...kalau kanak2 dalam Rm14...asz p tahun lepas...xtau la kalau harganya dah naik pula tahun nie....kalau lain harganya...maaf la yea... :)





STEAMBOAT TOMYAM

Bahan-bahannya:

  • 6 ketul rangka ayam-di potong kecil
  • 3 liter air
  • 3 btg serai - diketuk
  • 3 ulas bwg putih - diketuk / dihiris
  • 1 labu bawang besar - belah 8
  • 10 biji cili api - diketuk
  • 1 btg bunga kantan- dibelah 4
  • 3 biji tomato - belah 4
  • 1 inci halia -diracit halus
  • 5 helai daun limau purut - dicarik
  • 3 biji limau nipis - perah ambil jus
  • 2 senduk besar pes tomyam seafood
  • 3 sb susu cair
  • sedikit daun ketumbar/daun sup/daun bawang
  • garam dan gula secukup rasa
  • Bahan-bahan steamboat (terpulang pada selera masing2)





Cara-cara Penyediaannya:

  • Tumis bawang,halia hingga naik baunya.
  • Masukkan rangka ayam ,serai,bunga kantan, pes tomyam dan sedikit garam kacau sebati dalam 5 minit.
  • Kemudian masukkan air.
  • Bila air dah mendidih baru masukkan daun limau , cili padi , tomato, air limau nipis, daun ketumbar
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan bahan-bahan steamboat mulakan dengan bahan yang agak lambat empuk kpd yang plg cepat masak/celur.
  • Hidangkan dan taburkan dengan bawang goreng atau daun ketumbar/daun sup/daun bawang.










3 comments:

  1. Salam asz..
    Sedappnyaa steamboat tomyam nie...rasa nak buat je,
    tapi malasnya nak keluarkan...bekas elektrik staemboat...makan ber 3 beranak je..
    Tunggu raya je le...semua anak2 berkumpul..
    Baru mama nak cuba buat..
    Ambil resepi dulu ye...

    ReplyDelete
  2. salam asmah, firda singgah sini dan follow sini terus..bestnya banyak resipe menarik lah..

    terliur :)))

    ReplyDelete
  3. salam asz... maveles nya tengok stimboat tomyam tu... hehehe

    ReplyDelete