Thursday 18 July 2013

PENANGAN LIMAU PAGAR DALAM MASAKAN KELI SALAI MASAK LEMAK CILI API






Assalammualaikum dan selamat sejahtera buat semua .... 






Alhamdulillah, kita dipertemukan lagi dengan Ramadhan yang mulia dan penuh rahmat. Walaupun dah menjengah 9 hari berpuasa tak terlambat lagi rasanya asz  ingin merakamkan ucapan Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak. Sewajarnya peluang bersua dengan Ramadhan yang mulia ini bukan sahaja diangkat sebagai bulan untuk kita menunaikan ibadah puasa sahaja tetapi turut menjadi medan untuk kita melatih diri menjadi hamba yang bertaqwa...InsyaAllah...

Kita sebagai suri rumah juga tak ketinggalan berperang dgn dapur bagi menyediakan juadah berbuka. Besar pahalanya bila menyediakan makanan untuk orang berbuka nie kannn...
Bagi asz menunya xperlu lah terlalu hebat dan membazir sangat...cukup sekadar untuk mengalas perut dan makanan tersebut menjadi kegemaran suami dan anak-anak...kalau buat ikut selera kita...alamatnya ada yang terbuang pula...

Menu asz kali nie, asz jamukan dengan masakan kampung... iaitu keli salai masak lemak cili api dengan keladi... yang bestnya kali nie asz guna limau pagar sebagai ganti limau kasturi untuk memasamkan sedikit kuahnya...sape pernah cuba...pasti tau kehebatan limau nie...walaupun saiznya kecil berbanding limau kasturi tapi baunya lebih harum dan menyelerakan bila diperah ke dalam masakan.Asz dapat dari rumah kakak ipar ...kalau basuh ikan guna limau nie pun boleh...mmg mngancam tekak baunya.... Certry dan tengok gambarnya tau....:)










KELI SALAI MASAK LEMAK CILI PADI DENGAN KELADI

Bahan-bahan:

  • 6 ekor atau secukupnya ikan keli salai
  • 10 biji cili api (kalau nak pedas boleh ditambah lagi)~ ditumbuk /blend
  • 1 inci kunyit hidup @ 1/2 sudu atau secukupnya serbuk kunyit~ditumbuk/blend
  • semangkuk keladi yang telah direbus setengah masak
  • Santan secukupnya
  • 5 biji perahan limau 2 keping asam keping/gelugur
  • Garam dan gula.







Cara-cara penyediaan:


  • Masukkan bahan yg telah ditumbuk/blend ke dalam kuali atau periuk. 
  • Kemudian masukkan santan, serbuk kunyit ,keladi dan  asam gelugur/keping
  • Masakkan bahan tersebut sehingga mendidih. Kemudian masukkan ikan keli salai dan masaklah sehingga masak. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
  • Akhir sekali baru diletakkan perahan limau
  • #Kuah terpulang kepada anda, kalau ingin berkuah lebihkan santan












3 comments:

  1. anak2 kat rumah sekarang suka makan keli...
    sedapnya keli salai ni...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum asz...
    Terlior, mama dengan mskkan asz ni....mengancam habis, nanti mama nak cubale...My hubby pasti suka,org N9 xkan lepas ngan masak gulai podesnya...apa lagi masak dengan ikan keli salai..
    Nanti mama pusing pasar cari keladi dulu...

    ReplyDelete
  3. I am truly thankful to the owner of this web page
    who has shared this great post at at this time.


    Feel free to surf to my page - voyeur

    ReplyDelete