Tuesday 18 December 2012

CUCUQ UDANG RANGUP





Assalammualaikum
Selamat sejahtera dan selamat petang semua...baru bangun tidoq ka cikgu2??? 

Esok kuar dah result PMR....waaaaa...risau +takut+gementar+runsing+berpoloh2....tapi tidur tetap nyenyak..makan tetap kenyang...hehe..
Ape2 pun aku redha dengan ketentuanNYA... semoga anak2 didikku tersayang memperolehi result yang cemerlang dan terbaik...terutamanya subjek matematik....aminnnn

Lapaq pulak petang2 nie kannn....hujan pulak tue....aduhhhh..

Nak makan ape....?nak makan ape....???  hehe...






Jom layan cucuq udang nak...???asz suka buat bancuhannya agak cair sedikit dari biase..supaya dapat banyak telinga kat cucuq udang tue...sedap makan kalau bunyi krup krap krup krapppp tue....dapat pulak tisya...tue je dulu dia carik...

Teringat zaman belajar di usm dolu2....  sanggup berjalan kaki 2 jam dari jeti ke Pulau Tikus semata2 nak makan "pasemboq yang sedap sangat" yang diura2kan oleh apai....huhu... sampai2 je bukan selera dah...layan penat kaki jer...apai jer yang perabiskan semuanya...macam nak nangis jer aku ngan reen time tue.... tapi tue yang jadi memori terindah buat aku+reen+apai...sure gelak + senyum sumbing bila teringatkan balik...rindu sangat kat dia orang...  :( 

Asz x suka letak baking powder atau pun yis...tapi yang gemarkannya untuk dapatkan cucuq udang gebus boleh la ditambahkan yea...





CUCUR UDANG RANGUP

Bahan-bahan penyediaannya:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 2 cawan udang
  • 3 1/2 cawan air 
  • 1 cawan tauge (dibersihkan dan dibuangkan kepalanya)
  • 1 cawan daun kuchai (dibersihkan dan hiriskan kecil)
  • 2 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • ½ sudu kecil kunyit serbuk
  • 1 sudu garam halus
  • 1 biji telur
  • Minyak untuk menggoreng






Cara-cara Penyediaannya:

  • Campurkan semua bahan dalam satu bekas yang besar kecuali air & telur.
  • Gaulkan rata bahan-bahan tadi.
  • Masukkan telur dan air sedikit demi sikit sambil dikacau rata.
  • Habiskan kesemua air dan kacau rata.Kalau bancuhannya agak pekat,tambah sedikit air lagi.
  • Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
  • Ambil senduk kecil atau sudu, sudukan bancuhan cucur tadi 
  • Ulangi proses sehingga cucur memenuhi kuali.
  • Bila cucur mulai timbul,bagi mengaringkan semua bahagian cucur,cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. 
  • Terbalikkan cucur dan goreng sehingga garing ke dua-dua belah.
  • Bila dah garing, angkat dan toskan atau pun alaskan dgn tisu makanan supaya dapat serap minyak yang berlebihan.
  • Hidangkan cucur sementara masih panas...cicah bersama kuah lada atau kuah kacang.






SOS LADA


Bahan-bahannya:

  • 5 tangkai cili merah
  • 4 sudu gula pasir
  • 2 sudu gula merah/gula melaka
  • 1 1/2 cawan air asam jawa atau 2 keping asam keping        (kalau guna asam keping sukatan air biasanya sama ) 
  • 2 ulas bawang putih
  • garam secukup rasa
  • sedikit bijan sebagai hiasan


Cara-cara Penyediaan sos lada :

  • Masukkan cili,bawang putih dan air asam jawa/air ke dalam mesin pengisar kecuali asam keping.
  • Mesin sehingga halus, masukkan ke dalam periuk
  • Masukkan gula pasir,gula merah/melaka/asam keping dan garam. 
  • Masak dengan api perlahan hingga pekat.
  • Sejukkan,taburkan sedikit bijan dan bolehlah di hidang.










12 comments:

  1. salam As..
    amboii tergoda lah tengok cucoq udang tu sos pun boleh cair jugak tu mesti nak kena terai ni esuk lusa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm kak noor cyggg..
      hehe...try tau..nnti asz dtg merasa :))

      Delete
  2. Salam
    Datang nak merasa cucur udang....Salam perkanalan dari ucu..
    Ucu dah follow Asam Garam
    Silalah Bertandang ke
    http://ucubakery.blogspot.com
    https://www.facebook.com/groups/343433269043856/
    https://www.facebook.com/ucubakeryresepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm ucu...
      salam perkenalan juga drpasz....thanks..ok nnti berbalas kunjungan :))

      Delete
  3. salam syg asz..
    smoga semuanya mendapat kputusan yg cemerlang..:)..cucuq sedapnya..klu org utara mmg suka buat cucuq kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm zila cyg...alhmdulillah...usaha yg berhasil :)) senyum sampai ke telinga hari nie....mmg pun duk kedah dulu...mewah ngan cucuq...dan yg penting sedap+murah..suka sgt duk kedah..xde rezeki kawen ngan org kedah jer... :))

      Delete
  4. slm Asz...waduhhh sedapnya QH tgk cucuq udang tu dicicah pula dgn pcincah yg cair tu...tliuq pula dibuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm QH..
      ;)) kn buat dh tue esok lusa...tkt mengidam...hehe

      Delete
  5. mmmm...sedap nengokcucur udang malam2 macam ni..

    ReplyDelete
  6. Wahhhh krap krup je nampak cucur udang tu dear!!! Yummy yumm :)

    ReplyDelete