Wednesday 12 December 2012

PUDING JELLY KONYAKU





Assalammualaikum 
Salam sayang dan salam sejahtera buat semua pengunjung yang disayangi...
Bersua lagi hari nie....sempena cuti2 sekolah nie...boleh la asz mengadap....hehe...kalau tak...seminggu pun belum tentu asz update...;))




Alhamdulillah masih diberi peluang  menulis di blog kesayangan dan di samping tu dapat juga asz berkongsi resepi bersama teman-teman, masakan-masakan yang asz pernah cube,try n test...walau pun menunya tidak la sehebat mane...semoga perkongsian ini memberi input baru dalam menyediakan menu buat yang tersayang...




Hari nie asz nak sharekan dessert yang sangat mudah dan mmg sedap la kalau dimakan sejuk2...jelly nie agak mencabar juga mengunyahnya...agak liat2 sedikit...tapi best..hehe





PUDING JELLY KONYAKU

Bahan-bahannya:
  • 125gm serbuk konyaku jelly (yang dah ada gula dlmnya)
  • 500ml air
  • Buah-buahan (asz letak laici dan anggur)


Cara-cara penyediaannya:
  • Masak air hingga mendidih dan masukkan serbuk jelly.
  • Kacau hingga larut dan biarkan mendidih.
  • Masukkan ke dalam acuan.
  • Masukkan buah-buahan tadi.
  • Biarkan sejuk seketika dan masukkan kedalam peti ais.
  • Hidangkan boleh juga dimakan dengan kuah kastard.










2 comments:

  1. sedapnya asz..makan sejuk2 sedap nie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue arrr...mmg best dan sdap ngappp time puding sejuk...:))

      Delete