@ DURIAN CREPE
Assalammualaikum
selamat malam buat semua...dan selamat melurus2kan pinggang yg dah sengal2 nie...hehe...asz pun baru dpt bermalas2 nie... urghhhhhh... wargghhhhh....(melampau).....;))
Crepe oooo....crepe....mmg tgh mengganas...mana la taknya...sana sinun asik kata demam crepe....aduhhh...risau tau dibuatnya!!!
Sedap ke??? hebat sangat ke???apa yang bestnya???...mcm2 soalan menguasai kepala nie... bagi melegakan kerisauan + kerunsingan tue... asz kena cuba + try + test nie....maka asz perlu la mengadap nota2 resepi dari sifu2 ternama... Kak Ita, Kak Rahel, Eyna Haneyna (pencetus fenomena crepe nie), Zila, Kak Ana dan ramai lagi sebelum membuatnya... hehe . Asz mohon share resepi daripada Kak Ita disini yea...:))
CREPE DURIAN
by : Kak Azlita Aziz
RESEPI CREPE
Bahan-bahannya:
- 40 gm tepung gandum
- 40 gm tepung ubi
- 20 gm tepung jagung
- 20 gm tepung kastard
- 1 biji telur saiz A
- 1 sudu besar minyak Mazolla ~ jika tak ada gunakan butter yang dicairkan atau minyak masak
- 130 ml susu segar
- 50 ml air (bergantung kepekatan)
- Secubit garam
- 1 sudu besar gula halus
- Pewarna kuning/hijau/oren
- Perasa durian / durian paste
Cara-cara Penyediaannya :
- Satukan semua tepung kemudian di ayak
- Kemudian campurkan semua bahan lain dan kacau rata ( asz guna blender je) ~ masukkan susu dan air dahulu baru blend skali dgn bahan2 lain....sonang...mcm buat roti jala.. hehe...
- Kepekatan adunan hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair
- Jika pekat tambahkan sedikit lagi air.
- Kemudian di tapis
Crepenya.... |
Crepenya.... |
Isi durian.....
Cara Memasak Crepenya:
|
- Sediakan pan untuk membuat crepe
- Panaskan dengan api yang kuat hingga pan benar-benar panas ini untuk mengelakkan crepe melekat.
- Kemudian perlahankan api ke sederhana
- Oleskan pan dengan minyak makan atau butter
- Bila kuali dah sederhana panas baru kita letakkan sedikit adunan
- Goyang-goyangkan kuali supaya ia rata
- Masak hingga ia mengelembung-gelembung sedikit
- Tak perlu di balikkan
- Buat sehingga habis
- Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik
- Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik!
- Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh di tindih satu persatu
Fresh Cream.... |
FILLING CREPE
- 150ml fresh cream diputar hingga kental~ asz mix skali dengan 3 sudu isi durian
- isi durian scukupnya
Cara membentuk crepe durian:
- letakkan fresh cream letak isi durian dan letak lagi fresh cream di atasnya.
- lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah
uittss..orange lagi..zila suka colour orange tue cantik..:)
ReplyDeletehehehe...tue la...ok gak kaler nie...try n error jer nie....tidak tertahan bila tgk ramai bloggers buat..aduhhhh :))
Deletesalam kenal...cantik warna crepe ni...
ReplyDeletehttp://my-mintroom.blogspot.com/
Salam kenal kak ita...
Deletethanks kak :))
perghh sedap nampak... kalau kat kelas dulu ko buat crepe ni kan bagus, tapi, cekodok pon OK lahh... janji ada gak org bg kat aku cekodok...
ReplyDeletehahhaahaha....gelak aku beb...tapi sape nie yea????puas mikir nie....cekodok tue xyah ckp...tue makan ruji aku tue..hahaaha
Deleteramai ke yg ko supply cekodok kat seratas? haha...
Deletehahahaha.....kalau seratas x ramai....de la srg tue....hahaha...jom trn cnie, aku buatkn cekodok lg...hehe
DeleteSalam asz...mori lom lagi mencuba.... tapi dah mula tertarik tgok warna2 terang nie..hehehe
ReplyDeleteWslm mori..:))
Deletekena try..mmg puas ati bila wat sendiri..:))
Cantik kaler durian crepe tu. sedapnya
ReplyDeletethanks kak..;))
Deletecantik tul kaler oren DC ni..masih lum abis lgkn fenomena ni..QH pon nti nk wt lg..hihi
ReplyDeleteThank Qh...
Deletehehe..tue la msh panazzz lg DC nie...asz pun nak try improve lg...family semua suka sgt rasenya..:))
Oooh..macam tu rupa isi dalamnya.. selalu tengok gambar luar je.. sangat sedap tu..
ReplyDeleteha'ah...mcm tue la kak...
Deleteade yang dah ubah suaikan jugak...:))