Tuesday 20 March 2012

IKAN PARI BAKAR SAMBAL BERSERAI xyah p umbai...hehe

IKAN PARI BAKAR SAMBAL BERSERAI

Assalammualaikum 















Sebut jer Umbai...pasti ramai dah tau tempat tue femes dengan ikan bakarnya...macam2 pilihan ade,tapi harga???paham2 jelah yea...kalau ramai mmg cecah beratus sekali makan.Banyak juga pilihan Medan Ikan Bakar di Melaka...di Muara Sg.Duyong, Kuala Sungai Baru pun boleh tahan sedapnya...


Tapi ape2 pun skali-skala boleh la juga mencuba resepi ikan bakar buatan sendiri yang tak kurang sedapnya...(macam angkat bakul la pulak)...hehe.Asz sediakan menu ikan pari bakar bersambal sebagai juadah makan malam tadi.Asz bakarkan skali bersama sambal serainya, kemudian balut pula dengan daun pisang...lepas tue bila nak makan ,perah pula dengan asam limaunya... fuhhh mmg mengancam baunya..hehe. 











IKAN PARI BAKAR SAMBAL BERSERAI 



Bahan-bahan Untuk Ikan :
  • Ikan pari - dibuang perut dan dibersihkan dengan air asam/kapur
  • Garam
  • Asam jawa
  • Daun pisang untuk membakar ikan pari


Bahan-bahan Untuk Sambal :
  • 4 sudu lada mesin
  • Bawang merah - di blend
  • Bawang putih - di blend
  • Belacan - ditumbuk
  • Serai - diracik halus dan ditumbuk
  • Garam dan gula secukup rasa 
  • Air asam jawa
  • Limau kasturi - untuk diperah di atas ikan yang telah dicurah sambal







Cara-cara Penyediaan Sambal :

  • Tumbukkan bawang, serai dan belacan sehingga serai lumat 
  • Tumiskan bahan tumbuk sehingga garing dan masukkan bahan blend 
  • Tumiskan jugak bahan yang diblend tadi sehingga garing
  • Masukkan air asam jawa sedikit
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa dan gaul rata semua bahan
  • Bila sambal sudah nampak memekat, angkat dan curahkan sambal di atas ikan


Cara-cara Membakar Ikan Pari :


  • Lumurkan ikan pari dengan asam jawa dan garam
  • Letakkan daun pisang di atas kuali leper
  • Bakarlah ikan pari sehingga separuh masak di kedua-dua belah ikannya
  • Setelah itu curahkan sambal yang telah dimasak tadi ke atas ikan,balut semula daun pisang dan bakar sehingga masak.
  • Setelah ikan masak, perahkan limau kasturi yang dipotong hujungnya diatas sambal ikan 
  • Boleh dimakan bersama nasi putih. 

















8 comments:

  1. Assalamualaikum Asmah

    Terima kasih sudi singgah ke blog kak Nur ya..eh2 cantiknya gambar ikan pari tu...terliur kak Nur tengok ikan itu...sedap ni kalo dpt mkn ngan nasi panas2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm k.Nur..akak pun trima kasih jg sudi jenguk2 blog asz..mmg sedap kak..mkn dgn nasi panas2.,;)

      Delete
  2. Uhhhh tak boleh tahan tengok ikan tu dear...ngan sambalnya! Drools! Anything with lemongrass, I like! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOVE....hehehe...thanks love..I also love any dish that uses lemongrass

      Delete
  3. asslm asz...
    sedap la menu awk hari ni...myelerakan sungguh...sedap makan dgn nsi panas..btul tu bile dh wat sdri xpyh la sibuk n susah2 g ke umbai tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak QH...sbnrnya dah penat,inagat nak masak simple..tue yg buat menu 2 dalam1 ada ikan n sambal tp ubah skit..jdkkn sambal berserai ..mmg pun,asz pun kira jauh gak,so kalau p pun....on the way balik dah lapar blk..sbb jauh..:))

      Delete
  4. salam asz
    wahh x pernah ke umbai lagi..tp dgar cerita..ikan bakar diorang sedap..nk kena cuba resepi asz nie dulu..sedappnya..sy peminat ikan bakar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm zila..

      Thanks zila...try la mmg best, bnyak pilihan gerai ikan bakarnya...mcm2 menu leh try kat san...tp ongkosnya siap la yea...hehe

      Delete