Tuesday 13 March 2012

MEE GORENG BASAH ala2 mak buat...

MEE GORENG BASAH

Assalammualaikum





N3 pagi nie adalah menu kegemaran kami adik beradik, kalau hujung minggu balik kampung mmg mak dah siap sediakan bahan2nya. Penggemar setia dikalangan kami adalah abang ipar asz,b.mie...Tau je mak nak goreng mee basah awal lagi dia dah tunggu di meja makan...;))








Selalunya mak siapkan kuahnya awal pagi, bila semua dah berada di meja makan barulah meenya dimasukkan, bukannya apa...kalau awal dah masuk tapi orang nak makan belum ada lagi di meja makan...alamatnya mee tue kembang semangkuk la jawabnya. Sama juga la kalau time hari raya,bila tetamunya dah datang baru lah meenya dimasukkan k...

Lagi meriah kalau dapat macam2 perencah dan haiwan seperti daging,ayam, udang, fishball atau fishcake didalamnya, ermmmm .... memang sodap la....hehe





MEE GORENG BASAH
 
Bahan-Bahan
  • Bawang merah (ditumbuk)
  • Bawang putih (ditumbuk)
  • 2 sudu udang kering (ditumbuk)
  • ayam/daging di potong kecil 
  • 4 sudu kicap manis 
  • 3 sudu cili giling 
  • 1 ikat sawi (dipotong)
  • 1 mangkuk taugeh 
  • 6 biji fishball
  • 2 biji telur
  • 2 keping tauhu(dipotong kecil)
  • 1 lada merah (dihiris)
  • 2 keping fishcake
  • Garam dan gula secukup rasa
    •  







Cara-cara Penyediaannya:
  • Goreng bawang dan udang kering 
  • Masukkan cili,garam,gula dan kacau hingga garing 
  • Masukkan ayam/daging,masukkan air masak hingga daging empuk
  • Masukkan fishball,tauhu,telur dan kicap,kacau perlahan takut telurnya hancur.
  • Masuk mee kuning 
  • Akhir sekali masukkan sawi,lada dan taugeh 
  • Hidangkan









2 comments: