Thursday 29 March 2012

IKAN SEMBILANG BERSAMBAL

IKAN SEMBILANG BERSAMBAL


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua




Fuhhh....fuhhh...berabuk dah blog asz setelah 4 hari off...hehehe.Agak sibuk minggu nie...lepas sekolah asz terus ke sekolah Presint 16 untuk latihan pusat bola jaring team Putrajaya,lepas tue singgah tinjau team bola tampar sekolah bertanding di Taman Pancarona dan malamnya pula menyiapkan tempahan kek dan cup cake,lepas tue dah tentu tidur x sedar diri dah...:))

N3 hari nie asz masukkan menu biasa bagi semua suri rumah terutamanya dapat en.asben yang gemar ikan sembilang...Tapi asz x berani nak beli ikan nie di pasar2 biasa...sebab ada yang kata ikan tue di bagi makan dengan perut ayam,tue yang bertentu jugak asz beli ikan nie. Selalu beli dengan orang kampung je,yang dah kenal orangnya...

Ikan nie kalau disalai kemudian masak lemak cili padi dengan pisang lagi la menyelerakan, ada juga yang disalai dan cicah air asam macam asz makan di rumah kakak ipar asz, k.ezan...masa tue bau air asam k.ezan buat pun dah terkecur air liur...hehe. Makan pula ramai2 time tue, kakak k.ezan,uda pun ada sekali dengan anak dan menantunya...ape lagi laju je la makan...memang sedap, tapi bagi ikan yang dicicah air asam kena la salai lama sikit, kalau masak lauk embal2 pun ok...







Bahan-bahan:

  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 6 tangkai cili kering kerinting
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 5 tangkai cili padi
  • 1 keping asam keping
  • 1 sudu besar belacan

Bahan untuk ikan :

  • 4 ekor ikan sembilang (yg besar asz kerat 2)
  • Bersihkan ikan basuh dan toskan. 
  • Letak garam dan serbuk kunyit dan goreng seperti biasa.



Cara-cara Penyediaan Untuk Sambal  :

  • Panaskan sedikit minyak, goreng cili dan bawang.
  • Setelah semuanya hampir garing, masukkan belacan, Toskan semua bahan gorengan dan tumbuk lumat bersama gula pasir dan garam.
  •  Tumis semula bahan yang telah di tumbuk sehingga wangi dengan minyak jagung(minyak masak pun boleh) hingga garing.
  •  Masukkan garam, asam keping dan bila dah garing masukkan ikan goreng tadi. Kacau dan kemudian rasa.
  • Angkat dan makanlah dengan nasi putih.





6 comments:

  1. Salam Asz :)

    Selalu mama msk asam pedas jer ikan sembilang nie tak pernah grg sbb takut merecik/meletup2x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mama....:))

      Asz pulak x pernah lg try ikan sembilang msk asam pedas....mama kn goreng api jgn terlalu besar sgt dan minyak panas br msk ikan....:))

      Delete
  2. salam asz.
    dh lama jgk zila x masak ikan sembilang..pebrte arwah ayah zila ikan nie..klu nak makan jew mesti teringat2 kt dia..kami sklaurga suka buat asam pedas johor jew..jrg nak salai ..mgkin lebih mudah kot..kuah asam pedas tu sikit jew pastu ltk daun kesum byk2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm zila...

      sama la ngan asz kalau makan makanan feberet arwah ayah mmg terkenang2 kita time tue...sure syahdu je teringat arwah makan dgn selera..sedap tue,asz suka asam pedas buh daun kesum,pastue kuah pekat2 mcm msk asam pedas ikan pari..nnti nak try guna ikan sembilang pulak..:))

      Delete
  3. nmpk sedap la Asz lauk tu...cantik betulkaler sambal tu...nmpk garing...tp QH xmakan ikan sembilang ni...rugikan...sbb rata2 ckp mmg sedap ikan ni...xpe nti QH cuba guna ikan lain la...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak...asz grng api sederhana dan lama skit...mcm mak asz pun x makan juga ikan nie..asz dulu takut gak..tgk mcm ular..tp bile try sekali sedap pulak...hehe, tp kak,belut asz masih x leh nak mkn lg...:))

      Delete