Saturday 31 March 2012

BLUEBERRY CHEESE CAKE order from K.Salwa..

BLUEBERRY CHEESE CAKE

Assalammualaikum


Selamat berhujung minggu semua...mencuri masa berblog sekejap malam nie...sekejap lg dah nak ke sekolah. Malam nie giliran asz pulak tidur menjaga pelajar2 sekolah asz, bekhemah 3 hari 2 malam di sekolah.... teringat "camping" zaman2 sekolah dulu... macam2 barang yang diangkut dari rumah...nasib baik lesung batu x bawak...kalau tak macam leh angkut rumah sekalik...hehe


 Masa zaman di USM dulu join Kelana Siswa...pegang pulak jawatan QM Makanan...satu group pulak dengan angah,azmah dan pu-G, memang kecoh la time tue... rindu plak zaman2 blajar dulu kan... hermmmm...


N3 malam nie ditempah oleh kak Salwa...teringin nak makan katanya...asz buatkan untuk berat 1.3 kg... lama dah asz tak buat ciskek nie...memang feberet asz dan anak2 buah asz yang lain...sedap bangat!!! 









BLUEBERRY CHEESE CAKE
 by :  Along Roz (My Resepi)


Bahan-bahan Untuk Base:

  • 110g Butter - cairkan
  • 200g Biskut digestive (kalau xde, apa2 biskut pun boleh)

Bahan-bahan Untuk Filling:

  • 500g / 2 buku Cream cheese
  • 30g Butter
  • 120g Gula Kastor
  • 1 sudu perahan lemon atau perisa vanila
  • 30g Tepung jagung - ayak
  • 200-300ml whipping cream 
  • 3 biji Telur - pukul sedikit
  • 150g Blueberry pie filling












Cara-cara Penyediaannya:

  • Hancurkan biskut & gaul dgn bhn2 base. Chill sehingga di perlukan.
  • Pukul cream cheese & butter sehingga smooth. 
  • Campurkan gula, parutan & jus lemon (atau perisa vanila) dan tepung jagung. 
  • Pukul lagi sehingga smooth.
  •  Campurkan cream & pukul lagi sehingga pekat. 
  • Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. 
  • Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.
  • Tuangkan separuh adunan ke atas base. Ratakan blueberri & tuangkan baki adunan.
  • Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam. 
  • Sejukkan kek pada suhu bilik (sebaik2 nya biar sekejap dlm oven baru keluarkan so that ia tak terkejut & merekah). 
  • Sejukkan sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong.( Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.
  • Untuk topping,ratakan filling blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.













TQSM k.salwa..:))

10 comments:

  1. salam asz.. wah it's so tempting.. rindu lama dah nak makan ciskek... :)kalo bak sepotong lagi bagus hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wani...tue la sm la asz..lm xbuat jgk ciskek nie,bole je,asz bg 2 potong skalik..hehe

      Delete
  2. wauuuu sedapppnya
    akak suka sgt cheese cake :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak...sama la, makan plak skit2 je...takut cpt abis...hehe

      Delete
  3. Amboiiiiii...menggiurkan cheese cake ni... Org tempah yer..Tahniah...Semoga terus maju bisnes yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq naz..sambil-sambilan je order dr kawan2...:))

      Delete
  4. Salam asmah...salm balas ziarahh.....
    uiii..cantek jer nampak kek nihh...kalo kt dlm umah ni cheese bbdk x pandai nk mkn...tekak pandai mkn cekodok jer depa nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsl mimie...Thanks sudi dtg ziarah di sini...:))

      Sama la macam anak2 asz jugak...x minat ciskek lbh minat cekodok kentang or pisang...yg laju ank2 buah yang dh besar panjang...:))

      Delete
  5. assalam..tngok kek ni terus terasa nak makan kek tu..dah terasa2 masam cheese n manis2 topping dia..aduhai...mana nak cari ni..kena ke secret recepies nampak gayanya jab lagi..huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsslm PB....hehe,sama mcm asz kalu time bermalasan tue...teringin plak nak mkn ciskek...kn la SR....hehe

      Delete