Thursday 26 January 2012

TALAPIA SALAI MASAK LEMAK CILI PADI dengan PEGAGA & PISANG

TALAPIA SALAI 
MASAK LEMAK CILI PADI

Assalammualaikum....bersua lagi kita tgh2 malam nie...:))


Tengah2 malam nie asz sharekan satu lagi resepi ikan....ikan salai. Bau dia jer dah mengoda...dapat pulak, kuahnya di buat pekat2 skit...baru kaw...hehe



TALAPIA SALAI MASAK LEMAK CILI PADI


Bahan2 A:

  • 2 ekor ikan Talapia (disalai)
  • 1 biji kelapa parut (ambil 2 mangkuk santan)
  • 1 mangkuk pisang muda (dicelur)
  • 1 mangkuk pegaga (dipotong pendek)
  • Garam secukup rasa
  • 1 cawan air
  • 2 keping asam keping 


Bahan2 B :

  • 10 tangkai cili padi
  • 2 cm kunyit hidup




Cara-cara Penyediaannya :

  • Ikan Talapia disiang dan dibersihkan, kemudian disalai (kalau dapat atas dapur kayu lagi sedap,tapi kalau xde atas gas pun ok)
  • Campurkan bahan tumbuk, air, asam keping dan ikan di dalam periuk.
  • Jerangkan di atas api perlahan sambil dikacau, berhati2 ketika mngacau jangan sampai ikan td pecah.
  • Kacau sehingga ikan td sebati dgn cili padi, asam dan garam.
  • Masukkan santan cair dan kacau supaya santannya tidak pecah.
  • Masukkan pisang muda yang dah dicelur dan pegaga. kemudian kacau.
  • Bila santan sudah mendidih, masukkan pula santan pekat.
  • Kacau hingga mendidih dan padamkan api. 
  • Kemudian hidangkan.



No comments:

Post a Comment