TALAPIA SALAI
MASAK LEMAK CILI PADI
Assalammualaikum....bersua lagi kita tgh2 malam nie...:))
Tengah2 malam nie asz sharekan satu lagi resepi ikan....ikan salai. Bau dia jer dah mengoda...dapat pulak, kuahnya di buat pekat2 skit...baru kaw...hehe
TALAPIA SALAI MASAK LEMAK CILI PADI
Bahan2 A:
- 2 ekor ikan Talapia (disalai)
- 1 biji kelapa parut (ambil 2 mangkuk santan)
- 1 mangkuk pisang muda (dicelur)
- 1 mangkuk pegaga (dipotong pendek)
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- 2 keping asam keping
Bahan2 B :
- 10 tangkai cili padi
- 2 cm kunyit hidup
Cara-cara Penyediaannya :
- Ikan Talapia disiang dan dibersihkan, kemudian disalai (kalau dapat atas dapur kayu lagi sedap,tapi kalau xde atas gas pun ok)
- Campurkan bahan tumbuk, air, asam keping dan ikan di dalam periuk.
- Jerangkan di atas api perlahan sambil dikacau, berhati2 ketika mngacau jangan sampai ikan td pecah.
- Kacau sehingga ikan td sebati dgn cili padi, asam dan garam.
- Masukkan santan cair dan kacau supaya santannya tidak pecah.
- Masukkan pisang muda yang dah dicelur dan pegaga. kemudian kacau.
- Bila santan sudah mendidih, masukkan pula santan pekat.
- Kacau hingga mendidih dan padamkan api.
- Kemudian hidangkan.
No comments:
Post a Comment