Friday, 20 January 2012

PENANG CHAR KUEY TEOW

PENANG CHAR KUEY TEOW

Assalammualaikum...

Menu nie mmg mengingatkan balik kenangan asz belajar di USM dulu...nie kiranya antara makanan yg murah dan sedap masa belajar dulu...harga dulu baru RM2.50 shj...makan pulak di Sg.Dua depan USM ...x ingat nama kedai makan tue...rasenye ramai lg member asz yg masih ingt lg tempat tue...

Dekat setahun lebih dah tak ke Penang...masa tinggal di Kedah dulu 2 bulan sekali mesti p sana...adik angkat asz Berth dan kawan2 lama yang berkerja di sana... lis,balqis,angah, apai dll....

Pak Utih pun tinggal di sana, dulu ke Penang...sempat la merasa Pak Utih belanja mee udang Teluk Kumbar. Memang best n fames mee udang kat situ....kn try kalau sape ke Penang... Udang nye mmg fresh dan besar2...

Bila lama tak p, banyak sgt bezanya drp dulu.... fakulti2 dlm usm pun byk dah berubah, makan di Desasiswa Fajar Bakti...cafe yg paling top di USM...sebabnya byk pilihan dan harga pun murah.... 

Rindu jugak bila kenangkan zaman belajar dulu... along, mala, ozil,  dll ...tue semua antara member2 sekepala.... kalau nak cerita byk sgt....dia org je tau... lama x jumpa dia org jugak....hmmm

N3 pagi nie asz sharekan menu char keuy teow penang....byk versi sebenarnya...terpulang lah pd masing2 nak memilih yg mane satu menjadi pilihan kalbu....;)




PENANG CHAR KUEY TEOW

sumber: che'iza 
rujukan: My Resepi

Bahan untuk paste:

  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula


Bahan untuk mee:

  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur


Cara Penyediaan paste:

  • Rebus udang dgn air. 
  • Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. 
  • Air rebusan jgn di buang
  • Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. 
  • Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.


Cara Penyediaan mee:

  • Tumis lada boh hingga garing. 
  • Masukkan dlm 4sb paste td.
  •  Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  • Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. 
  • Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat.
  • Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.





**Paste ni selalu guna tuk meniaga, udang yg direbus mmg  dipakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa tawar tambah lah garam secukup rasa masing2...



No comments:

Post a Comment