Friday 6 January 2012

SAMBAL TUMIS UDANG BERPETAI....bau x tahan...

SAMBAL TUMIS UDANG BERPETAI

Assalammualaikum...

Salam Jumaat yg ditunggu2....al-maklum esok cuti...hehe...seronok jgk kalau keje 3 hari seminggu...dapat plak mngajar disini...jauh bezanya drp 3 buah negeri lain yg asz pnh mngajar... 

Baru2 sampai sini thn lepas...terkejut asz dgn budaya kerja disini...kepala x pnh tenang asyik fikirkan keje ape lg yg belum settle...tue blum termasuk dgn xtvt JPN atau pun Perbadanan Putrajaya..... fuhhhh..mencabar... Tapi lama-kelamaan dpt jgk sesuaikn diri...InsyaAllah

Masak ape yea hari nie???  menu pilihan asz hari nie ialah sambal udang dgn petai...petai yg ada pun stok yg asz simpan beku....petai yg tlh dikupas kulitnya dan simpan dlm ruang beku...InsyaAllah kalu x blackout thn lama petai tue...:))


SAMBAL UDANG BERPETAI



Bahan2nya  :

  • 3 papan petai - keluarkan isinya
  • 300 gm udang 
  • 5 biji bawang merah - hiris nipis - tumbuk 3 biji..hiris 2 biji
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 sudu makan gula pasir
  • 1 sudu teh garam
  • 50 ml air
  • 2 sudu makan minyak untuk menumis


Bahan kisar halus :

  • 10 tangkai cili kering - buang biji
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm belacan
  • 1 biji bawang besar 




Cara Memasak
  • Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga layu, masukkan bahan kisar.
  • Kacau rata dan masak hingga naik minyak.
  • Masukkan udang, petai, gula pasir, air asam, garam dan air. 
  • Masak hingga mesra dan mendidih. 
  • Masukkan hirisan bawang dan kacau rata.
  • Tutup api dan boleh la dihidangkan.


No comments:

Post a Comment