Sunday 29 January 2012

DAGING MASAK LEMAK CILI PADI with REBUNG

DAGING MASAK LEMAK CILI PADI



Assalammualaikum.....

Blue Monday....hehe...mendung je arinie....maklumlah 9 hari dah cuti....Rabu nie pun cuti lg...Hari Wilayah...banyak betul cuti bulan nie...


Petang nie asz sharekan resepi masakan kampung yang femes dikalangan orang Nogori dan Melaka...
Masak Lemak Cili Padi Daging bersama Rebung...



DAGING MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahannya:

  • 1/2 kilo daging batang pinang( dihiris )
  • Santan pekat dari 1 biji kelapa
  • Santan cair (2 mangkuk)
  •  
  • 1 mangkuk rebung
  • 20 tangkai cili padi (blender)
  • 1 inci kunyit hidup (blender)
  • garam - secukup rasa
  • asam keping - 2 keping




Cara-cara Penyediaannya:

  • Tuangkan bahan yang dah diblender tadi , masukkan daging  ke dalam periuk.
  • Masukkan santan cair dan garam.
  • Biar ia mendidih dan masak hingga daging agak empuk.
  • Kacau sekali sekala , masukkan rebung 
  • Biarkan hingga cili padi tadi masak dan santan cair tadi agak pekat
  • Kemudian masukkan santan pekat dan masukkan asam keping.
  • Jika kuah terlalu pekat boleh tambah air biasa dalam anggaran 1 gelas
  • Seimbangkan rasa garam dan asam, biar ia mendidih dan dikacau selalu supaya kuah kelihatan cantik dan tidak pecah minyak.



No comments:

Post a Comment