Friday 20 January 2012

SUP TULANG BEREMPAH

SUP TULANG BEREMPAH

Assalammualaikum wbt...

Esok asz dah mula bercuti seminggu....dapat la bertenang2 di rumah dan balik kampung...hehe

Walaupun bercuti....kepala sentiasa ligat fikirkan kerja2 yang tertangguh...terutamanya menjahit manik...banyak baju yg tgh Q....tp yg penting kena siapkan baju Madam Askiah dulu...sape tue??? mak asz la...;))

Sekarang nie menjahit pun kn ada mood... baru boleh menilik sebiji2 manik tue...kalau tak, terbiar je la dlm kotak2 jahitan...Nak2 kalau baju tuannya sendiri lg la.....berkurun...ada function baru laju tangan tue menjahit....hehe

N3 kedua hari nie asz nak sharekan resepi sup tulang, asz lebih sukakan bahagian rusuk...bknnya ape, rusuk xde la berat sangat bila dibandingkan dengan bahagian lain,kalau x.... bayar berat tulang je la...dan bahagian nie agak kurang lemaknya...kalau tak bila sejuk jer ...mak aiiii tebal la lemak tepunya... 




Bahan-bahannya:
  • 1 kg tulang rusuk lembu
  • 4 biji ubi kentang - dipotong 4
  • air secukupnya
  • 1 sup bunjut tulang
  • 3 sudu rempah sup
  • 2 sudu rempah kurma
  • 2 tangkai daun sup - diracik
  • bawang goreng
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis



Bahan2 kisar:

  • 10 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1cm halia

  • 1 sudu kecil jintan putih - disangai & ditumbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis - disangai & ditumbuk
  • 1 1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk




Bahan2 penumis:
  • 4 biji buah pelaga - diketuk
  • 1 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih

Cara-cara Penyediaannya :

  • Rebuskan tulang lembu bersama kulit kayu manis sehingga dagingnya lembut
  • Masukkan ubi kentang dan biarkan sehingga empuk
  • Sementara itu panaskan minyak tumiskan bahan2 kisar, bahan2 tumbuk, sup bunjut tulang,rempah sup ,remaph kurma dan bahan2 penumis sehingga naik bau
  • Tuangkan ke dalam periuk rebusan tulang tadi
  • Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata
  • Akhir sekali masukkan daun sup dan bawang goreng
  • Angkat dan hidangkan


2 comments:

  1. Aslmkum Asmah,dtg kunjungan balas.
    Sup tulang.....sedapnya mkn panas2 tambah kalau cuaca sejuk. hirup kuahpun enak...
    Slmt bercuti CNY

    ReplyDelete
  2. Wslm kak...Terima kasih kak,tue la..mmg sgt lazat kalu di makan panas2..kalu sejuk..hmmm..heheSelamat bercuti CNY kak..

    ReplyDelete