Wednesday, 4 January 2012

SAMBAL IKAN

SAMBAL IKAN TENGGIRI

Assalammualaikum...

Sambil2 menyiapkan RPH utk esok....entri yg terakhir asz selitkan utk mlm nie...rasenye ramai dh pakar msk nie...:)) sj nak menyemakkn blog asz nie...


Bahan2nya :

3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 6 tangkai cili merah keriting
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 5 tangkai cili padi
  • 1 keping asam keping
  • 1 sudu besar belacan



Bahan untuk ikan :

  • 2 keping ikan tenggiri 
  • Bersihkan ikan basuh dan toskan. 
  • Letak garam dan serbuk kunyit dan goreng seperti biasa.




Cara2nya utk sambal  :

  • Panaskan sedikit minyak, goreng cili dan bawang.
  • Setelah semuanya hampir garing, masukkan belacan, Toskan semua bahan gorengan dan tumbuk lumat bersama gula pasir dan garam.
  •  Tumis semula bahan yang telah di tumbuk sehingga wangi dengan minyak jagung(minyak masak pun boleh) hingga garing.
  •  Masukkan garam, asam keping dan bila dah garing masukkan ikan goreng tadi. Kacau dan kemudian rasa.
  • Angkat dan makanlah dengan nasi putih.



No comments:

Post a Comment