KETAM BERCILI
Assalammualaikum dan salam sejahtera...
Cadangnye nak masukkan 2 N3 mlm td, tp x berkesempatan disebabkan ada kerja yg lbh penting yg perlu dibereskan segera...dan bila dah selesai trs lelap....hehe
Hari nie baru boleh mngadap blog...Perkongsian resepi untuk hari nie asz nak selitkan 1 menu makanan laut...iaitu ketam.
Ketam nie kena pandai pilih...cuba pegang dan rasa beratnya kalau ringan tue selalunya isinya kurang so pandai2 la...
KETAM BERCILI
Bahan-bahannya :
- 500 gm ketam ( 2 ekor )
- ¼ cawan minyak masak
- 1 biji telur, dipukul sempurna
- 5 biji bawang merah (dihiris)
- 5 tangkai cili merah, (diblender)
Bahan-bahan A:
- 5 sm halia (dihiris)
- 4 ulas bawang putih(dihiris)
- 5 biji bawang merah(dihiris)
- 1 batang serai (blend halus)
Bahan-bahan sos:
- ¼ cawan air
- 2 camca besar Sos Cili
- 1 camca teh gula
- ¼ camca teh minyak masak
- Secubit serbuk lada hitam
Cara-cara Penyediaannya :
- Bersihkan ketam.
- Pisahkan kulitnya.
- Potong atau belah dua.
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan A hingga terbit bau.
- Masukkan ketam dan goreng sekejap.
- Tutup kuali 5 minit.
- Buka penutup dan kacau sekali lagi, kemudian masukkan bahan-bahan sos.
- Apabila ketam kemerahan dan hampir masak, masukkan telur dan daun bawang.
- Hiaskan dan dihidangkan panas.
No comments:
Post a Comment