Monday 16 January 2012

RESEPI CAPATI

RESEPI CAPATI

Assalammualaikum...

Selamat malam semua...lambat bersiaran mlm nie... baru berkesempatan berblog...

Xde ape nak dicelotehkan tgh2 malam buta nie....hehe...mata pun dah terkebil2 sebenarnya... cuma nak menyelitkan satu N3 menu sihat...yeake??? terpulang lah...ape slhnya bertukar selera...drp asyik makan roti canai yg tinggi sgt kalorinya tue...

Asz ingat lg...mak selalu buatkan untuk arwah abah dulu....kita orang adik-beradik cuma dapat makan sorang sekeping je... tue yg time beli barang dapur, asz ternampak tepung Atta (tepung capati) terus ambil...lm plak x buat capati...

Tapi asz tgk sekarang dah senang...dah banyak ada capati dan roti canai cap segera...bagi asz rasanya agak kureng berbanding buat sendiri...kalau x percaya...boleh lah cuba nanti...tapi kalau nak yang segera pun apa salahnya...:))



RESEPI CAPATI

Bahan-bahannya :


  • 2 cawan tepung capati
  • 4 sudu besar mentega
  • 1 sudu minyak sapi
  • 5 cawan air sejuk
  • ½ sudu teh garam










Cara-cara Penyediaannya :


  • Gaulkan tepung bersama mentega dan garam. 
  • Tuangkan air uli hingga lembut. 
  • Kemudian ditutup biarkan selama 30 minit.
  • Bahagikan adunan itu kepada enam bahagian.
  • Canai tiap-tiap satu sampai nipis. 
  • Letakkan atas kuali leper.
  • Bila keluar gelembung kecil balikkan masak sampai berwarna coklat pucat. 
  • Hidang panas-panas dengan kuah dal atau asam pedas, tapi asz cicah dgn masak lemok cili padi pun sodap.  ;))




No comments:

Post a Comment