Tuesday 10 January 2012

SAMBAL BELACAN

SAMBAL BELACAN

Macam x puas ati je resepi nie????hehe....nie antara makanan yg fames gak nie...nak2 kalu mkn nasi berlaukan sup...

Memang sgt mudah...ade yg rajin skrg nie...just
 guna blender jer...tp kalu yg dah biase gn lesung batu tue..sure dpt leh agak ade bezanya gn lesung n guna blender...bg asz sambal belacan lbh sebati bile gn lesung batu...dan rasenye lbh mesra...cheh2...


SAMBAL BELACAN

Bahan-bahan
  • 5 - 6 biji cili merah (segar)
  • 2- 3 sudu makan serbuk belacan ( bakar ~serbuk)
  • garam
  • air asam jawa atau air limau nipis
  • gula ikut rase masing2


Cara2nya:

  • Basuh dan buang biji cili merah.
  • Kalau suka pedas, boleh campurkan cili padi.
  • Masukkan cili, belacan, garam ke dalam lesung penumbuk
  • Tumbuk sehingga cili lumat. Kalau suka lebih lumat tumbuk lama sedikit.
  • Masukkan perahan air asam jawa (lebih kurang 2 - 3 sudu makan) kedalam lesung, gaul dengan rata dan sendukkan ke dalam mangkuk.
  •  Kalau nak campur sedikit gula (1 sudu kecil) boleh di campur sebelum memasukkan air asam jawa. Tumbuk sehingga gula hancur.
  • Kalau sambal belacan tomato, bacang, limau atau ape2 pun bleh la di gaulkan.
  • Tapi sebelum tue hiris lah nipis2  @ potong kecil
  • Boleh la dihidangkan dan boleh di buat sbg pencicah ulam-ulaman...



No comments:

Post a Comment