Tuesday 25 September 2012

TETEL MASAK LEMAK CILI PADI dgn REBUNG

TETEL MASAK LEMAK CILI PADI BERREBUNG






Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung yang disayangi.....

N3 tgh hari nie adalah masakan kampung....mungkin ada yang tak pernah dengar tetel....:)) 

Tetel tue adalah daging lembut yang bercampur dengan urat, tulang atau lemak ....kalau nak ikutkan memang xsihat daging tetel nie..tapi sekali-skala masak sodap tau!!!  Ada yang msk asam pedas...ada yang buat msk kari atau dalca dan ada yang buat sup...

Tapi kalau nak beli kena la pandai pilih...kalau x nanti ada yang tercabut gigi mengunyahnya...hehe, kalau nak cepat lembutkannya...rebus jer dlm preseure cooker...15 minit dah lembut.....

Kalau buat nie....asz selalu lebihkan sedikit kuahnya...supaya esok sarapan dapat pekena cekodok @ lempeng cicah kuah lemak nie...










TETEL MASAK LEMAK CILI PADI BERREBUNG


Bahan-bahannya

  • 20 tangkai cili padi (diblender)- kalau xthn pedas kurangkan la kuantitinya yea  :))
  • 1 inci kunyit hidup- di blend bersama cili padi
  • 1 mangkuk besar rebung-dibersihkan dan ditoskan
  • 1/2kg daging tetel
  • 500 ml santan ( dalam 3 cawan santan-asingkan yang patinya)
  • Air-anggaran mengikut masa yang diambil untuk merebus daging
  • Garam secukup rasa
  • 1 keping asam keping





















Cara-cara Penyediaannya:
  • Rebuskan daging tetel sehingga daging menjadi empuk.
  • Bila daging telah empuk, dalam sukatan air yang tidak terlalu banyak, masukkan rebung dan cili padi dan kunyit yang telah diblend. Biar seketika dan kacau.
  • Masukkan santan dan asam keping.
  • Masukkan garam secukup rasa kacau sebati. 
  • Biar seketika sehingga mendidih. Jika warna  kuning kuah kurang menarik kuningnya....tambahkan sedikit dgn kunyit serbuk tau...:))
  • Hidangkan  






















12 comments:

  1. baru harini sy tau org panggil dagingtu tetel..slalunya panggil daging urat je.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))....tue la...ramai yg tau sgt nama daging nie.....:))

      Delete
  2. amboiiii kuning myala kuah lemaknye tu...tentu sedap ni...nyumm2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe...suke kuning mcm nie baru cantik tgk...:))

      Delete
  3. Ya ampunnnzz Asmah..sape pesen kita ekk asal masak cenggini mesti kuah kasi lebehhh.so borre buat cicah engcekodok atau lempeng wat sarap...dappkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..tue la ca...rugi woooo...kalau kuah cukup2 jer....dapppp gile babe:))

      Delete
  4. sedap tetel nie..masak camnie lg la..
    dh lama x mkn rebung..nk kepasar nk beli mcm malas giteww..nk share dgn asz la.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue la...ada yg suke buat asam pedas....ngancam gituw....hehe..ok jer..meh share same semangkuk zila :))

      Delete
  5. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ReplyDelete
  6. sedapnya...masakan kg memang membuka selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) thanks azian...mmg btl...sekali skala pekena mmg laju jer heehhe

      Delete