TETEL MASAK LEMAK CILI PADI BERREBUNG
Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung yang disayangi.....
N3 tgh hari nie adalah masakan kampung....mungkin ada yang tak pernah dengar tetel....:))
Tetel tue adalah daging lembut yang bercampur dengan urat, tulang atau lemak ....kalau nak ikutkan memang xsihat daging tetel nie..tapi sekali-skala masak sodap tau!!! Ada yang msk asam pedas...ada yang buat msk kari atau dalca dan ada yang buat sup...
Tapi kalau nak beli kena la pandai pilih...kalau x nanti ada yang tercabut gigi mengunyahnya...hehe, kalau nak cepat lembutkannya...rebus jer dlm preseure cooker...15 minit dah lembut.....
Kalau buat nie....asz selalu lebihkan sedikit kuahnya...supaya esok sarapan dapat pekena cekodok @ lempeng cicah kuah lemak nie...
TETEL MASAK LEMAK CILI PADI BERREBUNG
Bahan-bahannya
- 20 tangkai cili padi (diblender)- kalau xthn pedas kurangkan la kuantitinya yea :))
- 1 inci kunyit hidup- di blend bersama cili padi
- 1 mangkuk besar rebung-dibersihkan dan ditoskan
- 1/2kg daging tetel
- 500 ml santan ( dalam 3 cawan santan-asingkan yang patinya)
- Air-anggaran mengikut masa yang diambil untuk merebus daging
- Garam secukup rasa
- 1 keping asam keping
Cara-cara Penyediaannya:
- Rebuskan daging tetel sehingga daging menjadi empuk.
- Bila daging telah empuk, dalam sukatan air yang tidak terlalu banyak, masukkan rebung dan cili padi dan kunyit yang telah diblend. Biar seketika dan kacau.
- Masukkan santan dan asam keping.
- Masukkan garam secukup rasa kacau sebati.
- Biar seketika sehingga mendidih. Jika warna kuning kuah kurang menarik kuningnya....tambahkan sedikit dgn kunyit serbuk tau...:))
- Hidangkan
baru harini sy tau org panggil dagingtu tetel..slalunya panggil daging urat je.huhu
ReplyDelete:))....tue la...ramai yg tau sgt nama daging nie.....:))
Deleteamboiiii kuning myala kuah lemaknye tu...tentu sedap ni...nyumm2
ReplyDeletehehhe...suke kuning mcm nie baru cantik tgk...:))
DeleteYa ampunnnzz Asmah..sape pesen kita ekk asal masak cenggini mesti kuah kasi lebehhh.so borre buat cicah engcekodok atau lempeng wat sarap...dappkan..
ReplyDeleteHahaha..tue la ca...rugi woooo...kalau kuah cukup2 jer....dapppp gile babe:))
Deletesedap tetel nie..masak camnie lg la..
ReplyDeletedh lama x mkn rebung..nk kepasar nk beli mcm malas giteww..nk share dgn asz la.:)
tue la...ada yg suke buat asam pedas....ngancam gituw....hehe..ok jer..meh share same semangkuk zila :))
DeleteÇok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
ReplyDeleteSaygılar.
Thank you so much Fuat Gencal..:))
Deletesedapnya...masakan kg memang membuka selera.
ReplyDelete:)) thanks azian...mmg btl...sekali skala pekena mmg laju jer heehhe
Delete