CHIP CHOCOLATE FAMOUS AMOS
Assalammualaikum dan selamat pagi semua....
Memang fames la biskut nie kan.......harga pun mmg x tahan...100gm dkt 8 hinggit.......nak mewah kn la buat sendiri untuk anak2 mkn sepuas ati....hehe....mau taknya....bila jalan jer kat Alamanda tue dari jauh dah bau semerbak....Tisya n Haziq dh hapal dah tempat dia....kn la beli srg sebungkus...mcm2 versi ada...choc chips atau yg mewah dgn kekacangnya...
Versi yang nie asz buat time raya hari tue..al-maklum tuan rumah baru dapat mengupdate....:)) Walaupun x sehebat FA yang sebenar...tp masih laku lagi di mulut anak2...tue yg penting...;))
CHIP CHOCOLATE FAMOUS AMOS
Sumber: Nad'z Cute Oven
Bahan diayak :
- 2 1/4 cawan tepung gandum
- 3 sudu kecil serbuk koko
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonate
- 2 sudu besar susu tepung
- Secubit garam
Bahan-bahan lain :
- 250 gm mentega - suhu bilik
- 150 gm gula kastor
- 1/2 sudu kecil asen vanilla
- 1 biji kuning telur
- 1 cawan coklat chip - boleh tambah atau kurangkan mengikut citarasa
- 100 gm sebarang kekacang - (asz guna badam cincang + walnut)
- 50 gm kismis hitam - dibelah dua
Cara membuatnya :
- Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
- Masukkan kuning telur dan pukul rata.
- Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
- Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
- Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang diglis mentega atau dialas dengan kertas minyak.
- Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
- PERHATIAN : Jarakkan adunan ini anggaran 1 inci sebab bila proses pembakaran adunan akan mengembang dan leper.
- Bakar pada suhu 160'C selama 15-25 minit. Bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
- Sejukkan dahulu biskut dalam tray dalam 5 minit baru dipindah atas redai dan biar sejuk sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
sedap nye nampak biskut ni:) done follow ur blog:)
ReplyDeleteThanks ucu...;))n i'll 4low u 2.....
DeleteAduh nampak sedap sehingga seolah terbau keenakannya
ReplyDeleteThanks kak...nnti leh try test..;))
Delete