Wednesday 19 September 2012

NASI AYAM, AYAM BEREMPAH....

NASI AYAM, AYAM BEREMPAH....

Assalammualaikum dan selamat siang semua.....:))








Hari nie asz masukkan N3 menu2 yang tergendala....rajin snap gambar tapi tak berkesempatan mengupdatenya....menu faberet anak dara asz Tisya......nasinya asz buat mcm biasa,tumiskan dgn planta dan renehkan dengan kismis dan parutkan carot. Tujuannya untuk memeriahkan warna nasi...:))




NASI AYAM, AYAM BEREMPAH....

Bahan-bahan Ayam
  • 1 ekor ayam - dipotong 10
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 1 senduk kicap manis
  • 1/2 senduk gula
  • 1 kiub ayam
  • 3 sudu minyak bijan
  • 3 biji bawang putih - dikisar
  • 5 inc halia - dikisar
  • 3 susu jintan manis-dikisar
  • 3 sudu ketumbar-dikisar

Cara-cara Penyediaan Ayam:

  • Rebus ayam yg telah di potong dan di cuci bersih hingga empuk
  • Air rebusan ayam jangan di buang kerana akan di gunakan untuk menanak nasi.
  • Campurkan semua bahan- bahan di atas.
  • Lumurkan pada ayam yg telah di rebus tadi.
  • Perap sekejap.
  • Panaskan minyak yg banyak dan goreng ayam tadi.











Bahan-bahan Sup Ayam:

  • 2 kepingan ayam di potong kecil dan dicuci bersih
  • air secukupnya
  • 1/4 bawang besar atau 3 ulas bawang merah - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - dihiris
  • 1/2 inc halia - dititik
  • 1/2 kiub ayam
  • 1 sup bunjut atau kalau tak de boleh guna rempah tumis 4 sekawan
  • 2 sudu mentega
  • 1 mangkuk kecil carot
  • 1 mangkuk kecil saderi


Cara-cara Penyediaan Sup Ayam:
  • Panaskan mentega,
  •  Tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing. 
  • Masukkan halia dan air, biar hingga air didih.
  • Masukkan kiub ayam dan sup bunjut.
  • Kacau rata kemudian masukkan ayam dan tambahkan garam secukup rasa. 
  • Masak hingga ayam masak dan empuk.
  • Bila dah masak, keluarkan ayam dan ambil 2 1/2 cawan sup asingkan untuk menanak nasik.
  • Sup yg telah siap tadi bolehlah di taburkan daun sup daun bawang dan bawang goreng untuk di makan bersama nasi.


























Bahan-bahan Nasi
  • 4 cwn beras - cuci bersih toskan
  • air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi
  • 1/2 senduk planta/minyak sapi
  • 5 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 inc halia - dikisar
  • 2 batang serai - dititik
  • sekuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 ulas bunga cengkih
  • semangkuk kismis
  • 1/2 mangkuk kecil parutan carot/lobak merah
  • garam secukup rasa.

Cara-cara Penyediaan Nasi:

  • Masukkan planta dalam periuk nasi dan tumis sekejap bahan2 untuk menanak nasi.
  • Masukkan air rebusan ayam,kismis,parutan carot dan beras.
  • Tanak nasik sehingga masak.



Bahan-bahan Sos Cili
  • 3 ulas bawang putih - kisar
  • 1 inc halia - kisar
  • 6 biji cili merah -  dikisar
  • 2 senduk sos cili
  • 1 senduk sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar planta

Cara-cara Penyediaan Sos Cili:


  • Campurkan semua bahan untuk membuat sos.
  • Masak atas api dan kacau.
  • Bila dah 3/4 masak masukkan 3 sudu besar planta, untuk mendapatkan aroma dan sos yang berkilat.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
















6 comments:

  1. slm As cyggg..aduh lunch ni kalau dpt mkn nasi ayam ni...alangkah sedapnye...mnarik betul nmpknye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm QH cygg.....hehe...thanks...nnti asz tapaukan k :))

      Delete
  2. salam asz cygg..
    dah lama x buat nasi ayam ..menariknya tgok nasi ayam asz nie..sedapp:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm zila cyggg...:)) weekend nie kn la buat nmpknya..thanks zila :))

      Delete
  3. Wahh kak aszz.terliur dibuatnyaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaahahahah.....sengal la ko dik...alhamdulilah mndapat pujian ayah yea :)

      Delete