Wednesday 11 January 2012

RENDANG ITIK

RENDANG ITIK

Assalammualaikum semua...slm 1 Malaysia...:))

Petang nie asz kongsikan bersama satu lagi juadah raya...rendang itik...Rendang nie pun antara juadah  yg mak asz mesti buat time raya... kalu sebut harga itik...fuhhhh berpeluh...jauh beza dgn harga sekilo ayam @ daging... mahal gile...

Seekor itik jantan bleh cecah dlm RM 60 ke atas...tue kalu seekor...selalunya masak mesti lbh dr seekor... sebab tue la kalau jual lauk itik yg dah siap di masak..selalunya di jual RM 4- RM5 untuk 1 bahagian....   kaya lah sape2 yg bela itik skrg....tp kn...dulu kakak asz pnh bela itik...itik nie  kuat mkn...dedak dia je dh brape ringgit sebulan...sbb tue la harga dia mahal...




RENDANG ITIK

Bahan-bahan

  • 1 ekor itik-di potong kecil
  • 1 biji bawang besar ( dimayang)
  • 6 biji bawang kecil ( dimayang)
  • 4 biji bawang putih ( dimayang)
  • 2 inci halia ( dimayang)
  • 1 inci lengkuas ( dimayang)
  • 1 1/2  sudu makan jintan manis*
  • 1 1/2 sudu makan ketumbar*
  • 1/2 sudu makan jintan putih*
  • 1/2  sudu kecil lada hitam*
    15-20 cili kering*- (bergantung kepada kepedasan yang di ingini)
  • 5 batang serai-3kisar- 2 titik hujung
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 helai daun kunyit-di siat-siat di simpul
  • 1/2 kg  santan pekat (beli yang kira kg ajer)
  • sedikit 
    air-nak lembutkan daging itik.
  • sedikit minyak 
  • garam



Cara-cara Penyediaan :

  • Bersihkan itik  dan toskan.
  • Sangai (goreng tanpa minyak) rempah-rempah bertanda *.  Kisar dengan sedikit air.
  • Tumis rempah-rempah dulu dan bila dah berbau wangi baru masukkan segala bahan yg tlh dimayang.
  • Biarkan berbau wangi dan kacau selalu dan masukkan pula itik. 
  • Masukkan air dan perlahankan api dan tunggu daging itik empuk.  
  • Kacau dan masukkan santan pekat.
  • Biarkanlah merenih dengan api sederhana  dan masukkan 2 batang serai yang telah dititik hujungnya dan daun kunyit yang telah disiat dan di simpul.
  • Kacau selalu dan bila dah pekat masukkan garam.
  • Bila dah agak pekat, kecilkan api...kacau selalu sbb masa nie rendang mudah hangit...dan kacau sehingga kering. 



Selamat Mencuba   :))


6 comments:

  1. lauk itik mmg sodap.. dulu hubby x pandai makan lauk itik... tp bila dah rasa, sendiri mau ingat laa.. hehehe.. org Masjid Tanah kalo x pandai makan lauk itik nie mmg rugi... ;)

    ReplyDelete
  2. tue la....tiap kali raya mmg wajib buatnye kak...dapat lak beli rempah kat kedai cik maimon simpang...hehe

    ReplyDelete
  3. Asz.. memang terliur Kak Ani tgk rendang Itik Asz.. Kak Ani memang suka rendang itik..Mak sedara Kak Ani Kat Durian Daun Masjid Tanah tiap tiap tahun mesti buat rendang itik.. hmm sedap nyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak..akak ada mak sedara di Masjid Tanah??dekat dah ngan umah asz tue...nnti singgah tau..umah asz pun mmg wajib buat tiap kali raya..:))

      Delete
    2. Asz sorry lmbt reply.. laaa Asz pun org Durian Daun ke? Rumah nenek Kak Ani dekat dgn rumah Cikgu Borhan tu.. tahu tak dik?

      Delete
  4. Dah cuba resepi rendang itik ni memang sedap.. tak rugi mencuba tau.. berbaloi.. thx again dik Asz..;)

    ReplyDelete