Sunday 29 January 2012

AYAM MASAK KUZI

AYAM MASAK KUZI

Assalammualaikum...



Lauk nie asz gandingkan bersama Nasi Bukhari tadi. Rasa masam tomato, membuatkan dia agak berbeza dgn masak Kurma. Tapi kelainan rasenya dan kepelbagaian bahannya membuatkan menu nie  berbeza dgn masakan berempah yang lain.Menu nie juga sesuai untuk di makan bersama nasi minyak, nasi tomato dll....


AYAM MASAK KUZI

Bahan-bahannya:

  • 500 g Ayam 
  • 1 cawan 
    Kismis Hitam 
  • 1 cawan biji gajus
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar Rempah Kuzi 
  • 2 sudu besar Minyak Sapi 
  • 1/2 tin Susu Cair 
  • 3 biji Bawang Besar (dihiris nipis)
  • 4 ulas Bawang Merah (dihiris nipis)
  • 2 ulas Bawang Putih( dihiris nipis) 
  • Halia (5 hiris)
  • Garam (secukup rasa)









Cara-cara Penyediaannya:


  • Goreng hirisan bawang besar hingga garing.
  • Tumbuk hancur 1/3 dari bawang besar goreng, diikuti dengan hirisan halia. Masukkan sedikit garam.
  • Gaul sebati bahan ditumbuk bersama ayam. Perap dan ketepikan.
  • Goreng kismis. Angkat dan ketepikan.
  • Tumbuk hancur bawang goreng yang selebihnya.
  • Di dalam mangkuk, campurkan bawang goreng tumbuk dengan susu cair dan sos tomato.
  • Cairkan minyak sapi. Tumis bawang putih dan bawang merah (dipotong kasar) hingga agak garing.
  • Masukkan rempah kuzi yang dicairkan bersama sedikit air. Biar hingga pecah minyak.
  • Tambah air dan biar mendidih.
  • Masukkan ayam. Biar hingga ayam empuk dan kuahnya pekat.
  • Masukkan campuran bawang goreng bersama susu dan sos tadi, kismis, kacang tanah (dibuang kulit), dan bahan-bahan perasa.







No comments:

Post a Comment