Sunday, 17 March 2013

LALA GORENG TOM YAM

Assalammualaikum dan selamat petang buat semua....






Rindukannn...bersawang dah nie....bizi tahap gaban agaknya.... hehe... bola jaring+ exam+kursus+blk kampung....hari sekolah kalu trn latihan team sekolah....sampai rumah dah nak mencecah maghrib .... tue belum turun latihan pusat team ptrjy lg....masak pun mana yang dan jer....lps ishak....dah pengsan tidooo....tue yg berblog pun ke laut la jawabnya...hehe...BW pun jarang skali...maaf yea....:)



Hari nie lepas berkayuh basikal sefamily keliling tasik putrajaya 15 km....singgah pasar Presint 8...hajat di hati nak carik siput sedut...tapi paham2 je la...duk bandar nie bkn sng nak dapat....lain la kalau di pasar Masjid Tanah...sure adanye...bkn ape..semalam mak bagi keladi dari rumah mak long...plan boleh la masak siput sedut...anak2 pulak mmg minat sgt siput sedut....tapi xde rezeki...akhirnya lala yang jadik pilihan...harga????perghhhh...RM9 sekilo...kalau di kampung RM5-6 jer...mahalkannnn...terpaksa la berjanji dgn deme blk kampung baru buat masak lemak keladi dgn siput sedut....huhu



Lala asz buat masak goreng bertom yam...selalu buat masak sweet sour...kita try perisa lain pulak...hehe
ok gak.... cuma asz tumis kering xde la berkuah mcm tom yam biasa...boleh la try nanti...



LALA GORENG TOM YAM


Bahan-bahannya:

  • 1 kilo lala
  • 1 labu bawang besar ~ dihiris
  • 2 ulas bawang putih ~ dihiris
  • seinci halia ~ dihiris
  • 1 batang serai~ dititik/dipecahkan
  • 1 biji tomato dibelah empat
  • 1 kiub perencah tomyam
  • sebungkus kecil kacang sepat
  • semangkuk kecilbrokoli
  • 1 sudu cili kisar
  • 1 sudu sos tiram
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 helai daun limau purut




Cara-cara Penyediaannya:

  • Panaskan minyak masak
  • Tumiskan bawang putih,bawang besar,cili padi,serai,dan cili kisar
  • Masukkan sedikit air, perencah tomyam, sos tiram dan kacau sebati.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa
  • Masukkan lala dan goreng hingga sebati dengan sos tadi
  • Masukkan daun limau purut, kacang sepat,brokoli dan tomato
  • Kacau sebati bahan-bahan hingga bila lala dah terbuka Apabila lala dan terbuka, tandanya lala masak
  • Matikan api dan hidangkan.



Monday, 18 February 2013

SOMTAM BETIK ala2 Thai gitu ....

Assalammualaikum dan selamat malam buat semua....  






Agak capek hari nie.....lelah setelah seminggu bercuti.....


Puas rasenya cuti kali nie...dugaan Allah SWT yang menimpa memberi peluang kepada kami sekeluarga bercuti di Taiping disebabkan kereta rosak dlm perjalanan ke Pendang ,Kedah.. sementara menunggu kereta siap dibaiki...asz dan suami pun mengambil keputusan bercuti di Taiping dari Jumaat hingga  Ahad.....ari tue asyik menyebut sibuk sangat nak ke Taiping.... akhirnya dimakbulkan juga.....tapi dgn tidak dirancang.... Alhamdulillah....sampai juga ke Taiping buat kesekian kalinya....






Puas  dok meronda2 ke tempat2 lama di area SERATAS...tengok pagar pun dah rindu kenangan lama...banyak kali nak p tapi asyik tertangguh... akhirnya  dapat juga ke sana tapi dalam percutian yang tidak dirancang la kannn... dan dalam keadaan suami dan anak dara yang demam agak terhad juga percutian kali ini...tapi cukup untuk mengamit kembali kenangan dan rindu semasa belajar disana....chewahhh...hehe

Banyak yang dah berubah...bak kata Alfie...boleh sesat bila p sana balik....memang pun....bandar Taiping pun dah jauh berbeza...puas round crk laksa bawah fajar lama....tapi xjumpa...yg jumpa KFC tmpt kelas Zuhrah buat jamuan akhir tahun....rindu kannnn....akhirnya asz ke Kuala Sepetang makan mee udang...hehe..sedap..nnti sape2 p sana leh try...banyak gerai2nya...pilih je lah mana yang berkenan :))





Menu malam nie adalah N3 tertangguh yang asz buat semasa di kampung...asz rembat betik muda yang mak dapat daripada cik piah....elok pulak kulitnya hijau tapi isi dalamnya dah mula masak tapi still rangup ketika mengunyahnya....apalagi buat somtam la...

Time duduk Bukit Kayu Hitam dulu selalu gak try beli...mula2 ingatkan makanan ape...nama pun ala2 siam gitu....bila try ....fuhhh mmg cukup rasa kat tekak nie..sedap!!!!


















SOMTAM BETIK

Bahan-bahannya:
  • betik muda ( di sagat atau potong memanjang)
  • karot ( di potong memanjang)
  • kacang panjang/buncis (di potong pendek)
  • seikat kecil daun selom (diracit halus)
  • 1 biji bawang putih
  • 1 ulas bawang merah (diracit halus)
  • 2-6 biji cili padi ( ikut kepedasan yang diingini)
  • 2 sudu makan udang kering
  • 2 sudu makan kacang goreng
  • 3 sudu besar jus limau nipis
  • 3 sudu makan sos ikan
  • 3 sudu makan gula
















Cara-caranya Penyediaannya:

  • Tumbuk bawang putih dan cili padi menggunakan lesung batu (orang utara guna lesung kayu yang besar tue)
  • Kemudian masukkan gula, sos ikan, udang kering jus limau. Tumbuk kasar baru masukkan sayur-sayuran.
  • Akhir sekali masukkan kacang, tumbuk kasar bersama-sama sayur-sayuran.
  • Kacau sebati dan suaikan rasanya, keluarkan dan hidangkan.
















Tuesday, 5 February 2013

VANILLA ALMOND CUPCAKE with CHOC

Assalammualaikum









Salam sayang buat semua....lama dah asz tak bersiarankannn... hari nie br berkesempatan mengupdate....

N3 hari nie adalah CC yang asz buatkan khas untuk students form 3 yang dapat A untuk subjek Matematik PMR tahun lepas dan guru-guru yang mengajar mereka iaitu Kak Norani Ahmad, Kak Intan, Kak Siti Hajjar Sidek dan Siti Hajar Johari. 

Terima kasih di atas kerjasama daripada semua pihak iaitu daripada  pentadbir, guru-guru panitia dan pelajar-pelajar... semoga ini menjadi sebagai satu motivasi dan semangat kepada pelajar-pelajar tingkatan 3 tahun ini...iaitu PMR yang terakhir...untuk lebih cemerlang dan bilangan A yang lebih ramai...InsyaAllah.







VANILLA ALMOND CUPCAKE


Bahan-bahannya:
  • 220 g tpg gandum
  • 180 g mentega 
  • 140 g gula halus
  • 2 biji telur
  • 80 ml susu segar
  • 50gm serbuk badam
  • 25 gm kepingan badam
  • 2 cmt esen vanilla
  • 2cmt baking powder
Cara-cara Penyediaannya:

  • Putar mentega dan gula sampai kembang, masukkan telur satu persatu.
  • Apabila sebati tambahkan esen vanilla dan masukkan tepung + baking powder(yg diayak bersama tepung) berselang dgn susu segar kacau perlahan.
  • Masukkan serbuk badam dan kacau sebati
  • Masukkan adunan ke dalam cup dan taburkan kepingan badam diatasnya dan bakar selama 20 minit pada suhu 180 c
  • Selepas siap di bakar, sejukkan dan letakkan coklat glaze kemudian hiaskan mengikut kreativiti masing-masing.
















CHOCOLATE GLAZE 

Bahan-bahannya:
  • 300 gm coklat masakan gelap
  • 370 gm Heavy cream
  • Untuk chocolate glaze, resepi mencadangkan menggunakan Dark Couverture Chocolate atau coklat masakan gelap kalau tak ada boleh juga gunakan coklat masakan susu.

*Untuk heavy cream tue asz gantikan dgn whipping cream atau pun susu cair tapi kurangkan skit jumlah nya...

Cara-cara Penyediaannya:
  • Caranya panaskan cream atas dapur hingga suam.
  • Masukkan coklat masakan gelap yang telah di potong atau di hiris kecil.
  • Kacau rata sehingga semua coklat melarut.Kemudian tapis.
  • Biarkan ia sejuk sepenuhnya.
  • Laetakan ke atas cup cake dan hiaskan mengikut kreativiti masing2....

































Monday, 21 January 2013

BUAH MELAKA @ ONDE-ONDE

Assalammualaikum dan selamat malam semua..








 Lama sangat rasanya tak membuat kuih nie...kalau time kecik2 dulu...bila tau jer mak nak buat kuih nie...suka la sangat....bukannya ape...suka nak menggetel menjadi bentuk bebola...xsabar punya pasal.....maka bermacam2 saiz la terhasil...gemuk bulat,bulat kecil, lonjong dan ada jugayang pecah terkeluar gulanya masa merebus...bila dah jdk mcm tue...mak ape lg...terus  tak bagi buat...siap pulak bagi sedikit doh untuk buat main2...hehe...gelak jer bila teringat balik...





Baru-baru nie asz beli di kantin sekolah rendah...hargenya nak tau brape???? 5 ketul RM2...emphhhh...mahal sangat rasenya...pada hal buatnya senang jer...tue yang bila x balik kampung minggu nie...siap la asz ke pasar cari kelapa dan bahan2nya yang lain...kali nie versi permintaan anak2...nak yang berwarna-warni...jgn gerun pulak tgk yea...hehe...

Haziq nak kaler hijau dgn biru...tisya pula kaler pink dan ungu...mak ayahnya pula belasah la ngappp keempat2 kaler tue semua...hehe




















BUAH MELAKA

Bahan-bahannya :

  • 1 cawan tepung pulut
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1/2 cawan air (tambah airnya kalau adunan agak keras)
  • 1 ketul gula melaka/kabong - dipotong dadu kecil
  • 1/2 cawan kelapa parut putih
  • secubit garam
  • 1/2 sudu pandan emulco (kalau guna daun pandan xyah letak)
  • sedikit pewarna 


*kalau gunakan perahan daun pandan (3 helai daun pandan + 1/2 air dan kisar,kemudian tapiskan airnya)









Cara-cara Penyediaannya:

  • Masukkan air dalam periuk dan didihkan.
  • Masukkan tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas. Tuangkan air atau perahan daun pandan dan uli sehingga menjadi doh. Ketepikan sebentar
  • Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan gula melaka yang dipotong dadu kecil tadi ke dalamnya dan bulat-bulatkan. Buat sehingga habis
  • Apabila air sudah betul-betul mendidih, masukkan kesemua buah melaka yang telah siap tadi. 
  • Biarkan sehingga buah melaka tadi timbul dipermukaan air baru angkat.
  • Kelapa parut putih digaulkan dengan secubit garam
  • Gaulkan buah melaka dengan kelapa parut dan hidangkan.













      Saturday, 19 January 2013

      ASAM PEDAS PATIN TEMERLOH

      Assalammualaikum dan selamat tengah hari buat semua yang tersayang....




      Alhamdulillah dpt kembali berkongsi menu masakan setelah sekian lama menyepi....kesibukan apabila sekolah mula di buka dan bermacam2 tugas perlu diutamakan dahulu....dan sekali sekala saje dapat ber BW....maaf yea...;))






      Pagi lagi dah asz keluar rumah hari nie, nak ke SMK9(2) untuk ke Majlis Penyerahan Bantuan Persekolahan sebanyak RM100 oleh Tengku Adnan....yang terlibat hanya pelajar2 Tingkatan 2 dan Darjah 2....fuhhhh...kereta xyah ckp la...mmg full....kalau la sambutan ibu bapa ke Majls Mensyuarat Agung PIBG pun setara macam nie juga.... alangkah bagusnyakannnnn.........semoga duit RM100 tue dapat digunakan sebaik2nya....:)

      N3 hari nie asz masakkan asam pedas ikan patin....biasenya patin masak tempoyak....kalinie asz buat asm pedas pula...dh nama pun org Melaka....patin nie abang ipar dan suami beli time mereka ke Temerloh hari tue.... masing2 mengirim sorang 5 ekor....ikan Patin yang dijual di pasar2 besar atau di pasar malam, tak berani pula nak beli..takut bila masak rasa payaunya kuat sgt...asz suka buat kuahnya pekat2....baru terangkat rasenya....hehe





      ASAM PEDAS PATIN TEMERLOH 

      Bahan yang dikisar:  

      • 1 labu bawang besar 
      • 5 biji bawang merah 
      • 25 tangkai cili kering 
      • 1 inci halia 
      • ½ sd teh lada hitam 
      • 1 inci kunyit hidup
      • sebatang serai (diketuk) 
      • 2 ulas bawang putih 
      • sedikit belacan

      Bahan Yang Ditumis:

      • ½ sd teh halba 

      Bahan-bahan Lain:

      • 5 keping ikan patin ~asz gunakn 4 keping belah kepala (dibersihkan) 
      • 1/3 cawan minyak masak
      • 1 mangkuk lada mesin/ cili boh
      • 3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air 
      • 1.5 liter air 
      • 5 biji bendi / terung 
      • 1 sd besar garam 
      • 4 tangkai daun kesum/daun limau purut/daun kari
      • sedikit gula





      Cara-cara Penyediaannya:

      • Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis halba hingga kekuningan.
      • Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga naik bau.
      • Masukkan lada mesin atau cili boh, kacau sehingga lada masak gunakkan api sederhana.
      • Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak. 
      • Masukkan ikan dan sebatikan bersama daun kesum.
      • Masukkan air, bendi dan bahan lain 
      • Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat . 
      • Biarkan 5 minit baru diangkat dan hidangkan.



















      Thursday, 3 January 2013

      SERAWA DURIAN + PULUT + LEMPENG






















      Assalammualaikum
      Selamat malam semua...lama sudah tidak ketemuan...rindu pula rasanya...  ;)

      Maaf lah tuan rumah kesibukan menyediakan diri dan anak2 bila tiba musim persekolahan...

      Anak sulung asz tisya dah melangkah ke darjah satu dan haziq pula ke tadika... terasa tua pula bila anak dah mula bersekolah...kalau dah masuk "u" pula nanti terasa ape yea???? hehe
      Selamat belajar anak2 ummi... semoga beroleh keberkatan dan dimudahkan dalam segala urusan pembelajaran..... :))

      Rasanya tak terlambat asz nak mengucapkan "Selamat Tahun Baru 2013" buat semua rakan2 bloger dan teman2 tersayang... Semoga tahun ini menjadi lembaran baru yang lebih baik...


      Masa lalu adalah kenangan...masa kini adalah kenyataan...masa depan adalah harapan...selamat tinggal kenangan...selamat datang harapan....

      Selamat Tahun Baru 




      Sempena cuti tahun baru yg lepas...pagi2 lagi asben dah minta buatkan lempeng cicah serawa durian..kebetulan ada lagi 2 biji hasil membeli belah di pasar malam yg lps...pulut pun mmg ada stok...apa lagi...ke dapur rendam pulut la dulu...hehe, kurang2nya kena rendam 2 jam...tapi lama skit pun lg bgs...cepat skit masaknya...

      Asz buat lebih pulut dan serawanya...buat sedekah kawan2 makan di sekolah esoknya...





      SERAWA PULUT & LEMPENG DURIAN


      SERAWA DURIAN

      Bahan-bahannya:

      • 2 biji isi durian
      • 3 cawan santan
      • 3 cawan air
      • 1/2 ketul gula melaka(dihiris nipis)-kalau xde gula perang/gula merah pun boleh
      • 5 sudu gula pasir (kalau nak manis atau tawar bolehlah ditambah atau kurangkan gulanya)
      • sehelai daun pandan (simpulkan)
      • 1 cawan air (utk larukan gula melaka dan tapiskan)
      • 2 sudu tepung jagung (utk pekatkan sedikit kuahnya)
      • secubit garam (utk rasa yg lebih lemak)

      Cara-cara Penyediaannya:
      • Satukan santan, air, isi durian,gula melaka yang telah dilarutkan,gula pasir dan garam.
      • Kacau rata hingga mendidih dengan api sederhana.
      • Masukan bacuhan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air hingga kuahnya agak pekat.
      • Tutup api dan hidangkan bersama pulut/lempeng/roti jala/roti buku...











      PULUT

      Bahan-bahannya:

      • 3 cawan beras pulut (dibilas bersih dan direndam sekurang2nya 2 jam)
      • 1 1/2 cawan santan pekat
      • 1 1/2 cawan air
      • 2 helai daun pandan (simpulkan)
      • garam secukup rasa
      • 1/2 sudu minyak masak (utk dapatkan pulut yg cantik berkilat)
      Cara-cara Penyediaannya:
      • Panaskan pengukus
      • Tanak beras pulut dan masukkan santan, air, garam,minyak masak dan daun pandan.
      • Gaul rata, agar semua pulut masak sekata.
      • Masak sehingga pulut betul2 masak
      • Hidangkan bersama serawa durian tadi






      LEMPENG



      Bahan-bahannya:

      • 2 cawan tepung gandum
      • 2 cawan air
      • 1 sudu kecil garam
      • minyak masak secukupnya

      Cara-cara Penyediaannya:

      • Satukan tepung gandum, air & garam dan kacau sebati.Nak senang blendkan saje...lagi cepat... :)
      • Panaskan kuali leper, lagi senang kalau guna non stick pan, sebabnya tidak perlukan minyak yang banyak.
      • Masukkan sikit minyak masak,ambil sesenduk adunan dan ratakan. 
      • Masak dengan api pelahan. 
      • Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula.
      • Bila dah agak kekuningan tandanya lempeng dah masak.
      • Hidangkan bersama serawa durian tadi.