Sunday, 17 March 2013

LALA GORENG TOM YAM

Assalammualaikum dan selamat petang buat semua....






Rindukannn...bersawang dah nie....bizi tahap gaban agaknya.... hehe... bola jaring+ exam+kursus+blk kampung....hari sekolah kalu trn latihan team sekolah....sampai rumah dah nak mencecah maghrib .... tue belum turun latihan pusat team ptrjy lg....masak pun mana yang dan jer....lps ishak....dah pengsan tidooo....tue yg berblog pun ke laut la jawabnya...hehe...BW pun jarang skali...maaf yea....:)



Hari nie lepas berkayuh basikal sefamily keliling tasik putrajaya 15 km....singgah pasar Presint 8...hajat di hati nak carik siput sedut...tapi paham2 je la...duk bandar nie bkn sng nak dapat....lain la kalau di pasar Masjid Tanah...sure adanye...bkn ape..semalam mak bagi keladi dari rumah mak long...plan boleh la masak siput sedut...anak2 pulak mmg minat sgt siput sedut....tapi xde rezeki...akhirnya lala yang jadik pilihan...harga????perghhhh...RM9 sekilo...kalau di kampung RM5-6 jer...mahalkannnn...terpaksa la berjanji dgn deme blk kampung baru buat masak lemak keladi dgn siput sedut....huhu



Lala asz buat masak goreng bertom yam...selalu buat masak sweet sour...kita try perisa lain pulak...hehe
ok gak.... cuma asz tumis kering xde la berkuah mcm tom yam biasa...boleh la try nanti...



LALA GORENG TOM YAM


Bahan-bahannya:

  • 1 kilo lala
  • 1 labu bawang besar ~ dihiris
  • 2 ulas bawang putih ~ dihiris
  • seinci halia ~ dihiris
  • 1 batang serai~ dititik/dipecahkan
  • 1 biji tomato dibelah empat
  • 1 kiub perencah tomyam
  • sebungkus kecil kacang sepat
  • semangkuk kecilbrokoli
  • 1 sudu cili kisar
  • 1 sudu sos tiram
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 helai daun limau purut




Cara-cara Penyediaannya:

  • Panaskan minyak masak
  • Tumiskan bawang putih,bawang besar,cili padi,serai,dan cili kisar
  • Masukkan sedikit air, perencah tomyam, sos tiram dan kacau sebati.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa
  • Masukkan lala dan goreng hingga sebati dengan sos tadi
  • Masukkan daun limau purut, kacang sepat,brokoli dan tomato
  • Kacau sebati bahan-bahan hingga bila lala dah terbuka Apabila lala dan terbuka, tandanya lala masak
  • Matikan api dan hidangkan.



8 comments:

  1. sedaappppnyaaa.... favourite kita nie....

    ReplyDelete
  2. esuk akak kena cari lala lah ni Asmah sbb nampak sedap sangat dah gambo dia mengancam habis dah tertelan ayo liyo dah ni

    ReplyDelete
  3. wah sedap memang sedap..akak suka rasa tomyam

    ReplyDelete
  4. slm syg asz,
    alahai kesianye bz erk..x per la..mggu dpan dh cuti sek..leh relax ckit..h ehhee
    dapnye lala..lama x makan..mmg jrg2 beli kt umah nie..biasa klu mkn bubur kt luar..mmg mkn dgn lala..baru rasa sedapp.

    ReplyDelete
  5. Asz...nmpk sedap menu kt ats tu..fav FIL QH tau..nti dia dh nk try la resepi ni...tq

    ReplyDelete
  6. memang best lala masak gini kan..simple & sedap!

    ReplyDelete