Agak capek hari nie.....lelah setelah seminggu bercuti.....
Puas rasenya cuti kali nie...dugaan Allah SWT yang menimpa memberi peluang kepada kami sekeluarga bercuti di Taiping disebabkan kereta rosak dlm perjalanan ke Pendang ,Kedah.. sementara menunggu kereta siap dibaiki...asz dan suami pun mengambil keputusan bercuti di Taiping dari Jumaat hingga Ahad.....ari tue asyik menyebut sibuk sangat nak ke Taiping.... akhirnya dimakbulkan juga.....tapi dgn tidak dirancang.... Alhamdulillah....sampai juga ke Taiping buat kesekian kalinya....
Puas dok meronda2 ke tempat2 lama di area SERATAS...tengok pagar pun dah rindu kenangan lama...banyak kali nak p tapi asyik tertangguh... akhirnya dapat juga ke sana tapi dalam percutian yang tidak dirancang la kannn... dan dalam keadaan suami dan anak dara yang demam agak terhad juga percutian kali ini...tapi cukup untuk mengamit kembali kenangan dan rindu semasa belajar disana....chewahhh...hehe
Banyak yang dah berubah...bak kata Alfie...boleh sesat bila p sana balik....memang pun....bandar Taiping pun dah jauh berbeza...puas round crk laksa bawah fajar lama....tapi xjumpa...yg jumpa KFC tmpt kelas Zuhrah buat jamuan akhir tahun....rindu kannnn....akhirnya asz ke Kuala Sepetang makan mee udang...hehe..sedap..nnti sape2 p sana leh try...banyak gerai2nya...pilih je lah mana yang berkenan :))
Menu malam nie adalah N3 tertangguh yang asz buat semasa di kampung...asz rembat betik muda yang mak dapat daripada cik piah....elok pulak kulitnya hijau tapi isi dalamnya dah mula masak tapi still rangup ketika mengunyahnya....apalagi buat somtam la...
Time duduk Bukit Kayu Hitam dulu selalu gak try beli...mula2 ingatkan makanan ape...nama pun ala2 siam gitu....bila try ....fuhhh mmg cukup rasa kat tekak nie..sedap!!!!
SOMTAM BETIK
Bahan-bahannya:
- betik muda ( di sagat atau potong memanjang)
- karot ( di potong memanjang)
- kacang panjang/buncis (di potong pendek)
- seikat kecil daun selom (diracit halus)
- 1 biji bawang putih
- 1 ulas bawang merah (diracit halus)
- 2-6 biji cili padi ( ikut kepedasan yang diingini)
- 2 sudu makan udang kering
- 2 sudu makan kacang goreng
- 3 sudu besar jus limau nipis
- 3 sudu makan sos ikan
- 3 sudu makan gula
Cara-caranya Penyediaannya:
- Tumbuk bawang putih dan cili padi menggunakan lesung batu (orang utara guna lesung kayu yang besar tue)
- Kemudian masukkan gula, sos ikan, udang kering jus limau. Tumbuk kasar baru masukkan sayur-sayuran.
- Akhir sekali masukkan kacang, tumbuk kasar bersama-sama sayur-sayuran.
- Kacau sebati dan suaikan rasanya, keluarkan dan hidangkan.
salam kenal...sedapnya som tam tu..tp lain plak cara membuatnya..boleh try..
ReplyDeletesalam kenalan wanie....leh try, asz pun try lain2 versi...hehe
Deletewow....nampak sedap dan menyelerakan....lepas nie bolehlah cuba...tq untuk resepi..
ReplyDeletekak yan thanks...try k...most welcome kak :)
DeleteAssalamualaikum..Salam balas kunjungan..eeemmmm sedapnya..kalau ratah saja ni pun sedap niiiii
ReplyDeleteWslm sue....thanks ..mmg pun..suka ratay mcm tue jer..buat2 plak masam manis...:)
DeleteAslmkum Asz
ReplyDeleteakk suka ratah somtam betik ni.....hari tu mkn di majlis kedutaan Thai...sedapnya.
Wslm mama...sedapn tue...kalau dpt org siam yg buat mmg lg kaw rasenya...:)
DeleteSedapnya betik mengkal mcmnie..dulu selalu buat smbl colek atau msk air..ni somtam menarik nie..xpernah mkn lg blh cuba nnt..terliur dah nie..
ReplyDeleteTq follow blog saya ya :D
thanks nnti try tau..mmg sedapa...dapat kalau tambah mangga muda lg best rasenya :)
DeleteSlm syg asz..
ReplyDeleteAlahaiii sedapnyaaa.nnt zila nk cuba jgk la..kecurrr btl.
Salam salam zila....
Deletealahaiii...kalau dekat mmg dah hantau...mmg sedap...nnti try tau :)
alahai ngecesss sudah bile tlihat ni..harus cuba la nti ni..:)
ReplyDeleteSaya share link blog awak kat geng dapur saya ye. Tq
ReplyDelete