Thursday, 3 January 2013

SERAWA DURIAN + PULUT + LEMPENG






















Assalammualaikum
Selamat malam semua...lama sudah tidak ketemuan...rindu pula rasanya...  ;)

Maaf lah tuan rumah kesibukan menyediakan diri dan anak2 bila tiba musim persekolahan...

Anak sulung asz tisya dah melangkah ke darjah satu dan haziq pula ke tadika... terasa tua pula bila anak dah mula bersekolah...kalau dah masuk "u" pula nanti terasa ape yea???? hehe
Selamat belajar anak2 ummi... semoga beroleh keberkatan dan dimudahkan dalam segala urusan pembelajaran..... :))

Rasanya tak terlambat asz nak mengucapkan "Selamat Tahun Baru 2013" buat semua rakan2 bloger dan teman2 tersayang... Semoga tahun ini menjadi lembaran baru yang lebih baik...


Masa lalu adalah kenangan...masa kini adalah kenyataan...masa depan adalah harapan...selamat tinggal kenangan...selamat datang harapan....

Selamat Tahun Baru 




Sempena cuti tahun baru yg lepas...pagi2 lagi asben dah minta buatkan lempeng cicah serawa durian..kebetulan ada lagi 2 biji hasil membeli belah di pasar malam yg lps...pulut pun mmg ada stok...apa lagi...ke dapur rendam pulut la dulu...hehe, kurang2nya kena rendam 2 jam...tapi lama skit pun lg bgs...cepat skit masaknya...

Asz buat lebih pulut dan serawanya...buat sedekah kawan2 makan di sekolah esoknya...





SERAWA PULUT & LEMPENG DURIAN


SERAWA DURIAN

Bahan-bahannya:

  • 2 biji isi durian
  • 3 cawan santan
  • 3 cawan air
  • 1/2 ketul gula melaka(dihiris nipis)-kalau xde gula perang/gula merah pun boleh
  • 5 sudu gula pasir (kalau nak manis atau tawar bolehlah ditambah atau kurangkan gulanya)
  • sehelai daun pandan (simpulkan)
  • 1 cawan air (utk larukan gula melaka dan tapiskan)
  • 2 sudu tepung jagung (utk pekatkan sedikit kuahnya)
  • secubit garam (utk rasa yg lebih lemak)

Cara-cara Penyediaannya:
  • Satukan santan, air, isi durian,gula melaka yang telah dilarutkan,gula pasir dan garam.
  • Kacau rata hingga mendidih dengan api sederhana.
  • Masukan bacuhan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air hingga kuahnya agak pekat.
  • Tutup api dan hidangkan bersama pulut/lempeng/roti jala/roti buku...











PULUT

Bahan-bahannya:

  • 3 cawan beras pulut (dibilas bersih dan direndam sekurang2nya 2 jam)
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan air
  • 2 helai daun pandan (simpulkan)
  • garam secukup rasa
  • 1/2 sudu minyak masak (utk dapatkan pulut yg cantik berkilat)
Cara-cara Penyediaannya:
  • Panaskan pengukus
  • Tanak beras pulut dan masukkan santan, air, garam,minyak masak dan daun pandan.
  • Gaul rata, agar semua pulut masak sekata.
  • Masak sehingga pulut betul2 masak
  • Hidangkan bersama serawa durian tadi






LEMPENG



Bahan-bahannya:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1 sudu kecil garam
  • minyak masak secukupnya

Cara-cara Penyediaannya:

  • Satukan tepung gandum, air & garam dan kacau sebati.Nak senang blendkan saje...lagi cepat... :)
  • Panaskan kuali leper, lagi senang kalau guna non stick pan, sebabnya tidak perlukan minyak yang banyak.
  • Masukkan sikit minyak masak,ambil sesenduk adunan dan ratakan. 
  • Masak dengan api pelahan. 
  • Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula.
  • Bila dah agak kekuningan tandanya lempeng dah masak.
  • Hidangkan bersama serawa durian tadi.












8 comments:

  1. mak aihhhh sodap nehh... dah menjejes air liuqqq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kak hana tahan dulu air liurnya tau ;))

      Delete
  2. slmt thn bru Asz...

    aduh mmg ngences tgk menu disini..sedap la

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tahun baru juga QH...hehe thanks QH ;)

      Delete
  3. Salam asz..camne ragam ank msk thun 1..mesti best msing2 xcited..zila mmg x prnh wt serawa..klu ada durian hsbis dkejakn camtu jew..hee hee nsmpk sedsp lmpeng tue.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm zila ..
      alhmdulilah...nasib baik dia mmg dah prasekolah kat citu sng skit..dah biase..anta tepi sekolah jer dia msk sendiri kelas...mmg pun sellaunya mcm tue gak...hari tue plak boleh husbnd mtk..kn la watkan...:)))

      Delete