Saturday 4 August 2012

MARBLE CUPCAKES

MARBLE CUPCAKES

Assalammualaikum dan salam sayang buat semua yang sudi menjenguk2 ke dapur Asam Garam...

Selamat berhujung minggu...sure xtvt penuh cuti2 nie kan...??? Ada yang sibuk bershopping untuk persiapan raya...ada yang sibuk mengukis dan ada yang sibuk menjadi cleaner rumah hari nie....hehehe...

Al-maklum bahang raya dah mula terasa...lagu2 raya pun dah mula menjadi pilihan DJ2...lagi la asyik mendengar sambil2 menguli2 tue...hehehe...jgn sampai kuih cantik jadik arang sudah la kannnn...hehehe...rakan-rakan blogger jugak ramai yang dah rancak mengupdatekan biskut2 raya masing2...kalau yang lebih2 tue pas2 la asz sebalang dua...:))








N3 asz pepagi nie adalah cupcakes yang ditempah bersama kek chiffon yang lepas,tempahan daripada Cikgu Tisya...cupcakes nie untuk pelajar2 Prasekolah..dan keknya untuk ibu bapa yang hadir...asz buatkan marble cupcakes dan bertoppingkan buttercream yang ditaburkan dengan red choc ball....terima kasih sekali lagi buat Kak Azira...:))







MARBLE CUPCAKES


Bahan-bahannya:
  • 300 g butter
  • 300g gula caster
  • 320g tepung gandum
  • 5 biji telur (grade B)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 cawan susu segar


Cara-cara Penyediaannya:
  • Pukul butter dengan gula sampai kembang.
  • Masukkan telur satu per satu.
  • Masukkan tepung yang diayak dengan baking powder berselang seli ngan susu dan kacau.
  • Masukkan adunan ke dalam cup atau kalau nak buat kek masukkan saja ke dalam loyang kek.
  • Kalau nak marblekan dia, bahagi lah berapa warna yang diminati, Marblekan dengan mengunakan lidi satay.
  • Bakar pada suhu 150'C selama 30 minit bagi cupcakes dan bagi kek 160'C untuk 1 jam.
  • Sebelum keluarkan dari oven test dgn lidi dulu...cucukkan ditengah2nya...kalau xde yang melekat tandanya kek dah sepenuhnya masak..:))












BUTTERCREAM 


Bahan-bahannya:
  • 80 gm butter
  • 250 gm creamwell
  • 1/2 cawan icing sugar
  • 1/4 cawan golden sirap

Cara-cara Penyediaannya:
  • Potong butter kiub. Satukan butter bersama cream wel dan pukul hingga kembang dan putih
  • Icing sugar di ayak. Masukkan icing sugar dan golden sirap ke dalam butter yg telah dipukul kembang tadi. Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula aje hingga bercampur sebati.
  • Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
  • Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.
  • Hiaskan kek mengikut kreativiti masing-masing.









6 comments:

  1. As salam. Wah mengekek di bulan puasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm kak....
      nie menu yang tergendala...br berkesempatan mengupdate kak...;))

      Delete
  2. As'kum Asmah.. waduhh kecur dah ni... sedapnya.. puasa biasalah hehehhe.. nampak gelas isi air masak pun cair eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm k.sha...hehehe..btl tue tgk lauk smlm pun kecur..hehhe..thanks k.sha..:))

      Delete
  3. Cantiknya cuppies tu dear! Nak angkut a few now :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Love...tq so much...i ok jer..nnti i tapaukan k :))

      Delete