Wednesday, 8 August 2012

BISKUT SUJI CRYSTAL

BISKUT SUJI CRYSTAL


Assalammualaikum...


Salam buat semua dari kejauhan...:))
Hari nie dah masuk hari yang ke-19 umat Islam berpuasa...sekejap jer dah nak meninggalkan Ramadhan...sedehnya....

Syawal pula makin hampir...
Aduhhh.....banyak lagi yang belum disiapkan lagi... terkejar rasenya tahun nie...asz buat jer la mana yang termampu...

















Hari nie asz nak tunjukkan biskut yang mudah dan bahannya juga senang nak dapatkan...xperlu nak pukul2 telur atau marjerin....gaul2...bulat2kan kecik...dah jadik sebijik....hehe

Biskut Suji....kalau buat dengan mak,time kecik2 dulu xde  kaler2 meriah nie...warna2 natural jer...sekarang mcm2 kaler letak...inovasi la katakan...hehe

Asz buat sebab arwah abah asz suka sangat kuih nie dulu...setiap kali raya sure mak buatkan...sekarang nie buatkan untuk mak pulak...mak dah pencen dari nak buat kuih raya nie...asz buatkan dua jenis kombinasi warna..yang pertama asz buatkan gabungan warna biru,kuning dan hijau. Yang kedua asz buatkan gabungan warna ungu,kuning,merah dan hijau....Kali nie asz ambil dari resepi Kak Wan...nampak menarik sebabnya kak wan tambahkan badam kisar dalam resepinya...:))


































BISKUT SUJI CRYSTAL

Sumber: Kak Wan


Bahan A - Diayak bersama

  • 250 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh baking soda

Bahan B
  • 125 gm gula icing
  • 1/8 sudu teh garam
  • 100 gm badam kisar - di pangang 
  • 1/2 sudu teh perisa vanila
  • 200 gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
  • pewarna hijau, merah, dan kuning


Cara-cara Penyediaannya:
  • Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
  • Gaul perlahan-lahan hingga menjadi satu doh yang lembut
  • Rehatkan adunan selama 20 minit atau lebih
  • Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna secukupnya
  • Susunkan doh-doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10 gm setiap satu.
  • Susun doh ke dalam dulang pembakar
  • Panaskan ketuhar. Bakar doh pada suhu 150 C selama 15 - 20 minit
  • Biarkan sejuk setelah masak.
  • Kemudian salutkan dgn gula caster






















16 comments:

  1. salam asz cyggg
    wahh chumil2 kukis tue..dah wt berapa mcm asz?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm zila cyggg muchuk....;))
      thanks yang....baru 2 jer..huhu...xdan lg nak tambah...hehe..dah start lum?

      Delete
  2. Assalam Asz.
    Cantiknya color biskut suji ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm norzie...
      tqsm zie...buat yg sng2 jer..hehe

      Delete
  3. http://www.mychefreadymeals.com/2012/07/mychefs-gourmet-blog-challenge.html
    jom sertai hadiah sangat2 menarik

    ReplyDelete
  4. menarik sekali lah colourful mesti meriah rumah kalau ada kuih ni kan akak pun nak try lah jugak cantik dan menarik sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.Nor....time kasih...nnti kn buat...ank2 asz asik mengulang jer nie...mcm kn repeat jer nie..heehehe

      Delete
  5. Salam Asz.ceria warna biskut suji itu....ada letak badam lagi sedap ni...
    Asz akk cdgkan Asz buangkan word verification kat bahagian komen setting. susah nak kena taip wv itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm ma...tue la asz tgk k.wan ltk badam ...sure best...rase kesat2 badam...ok ma asz dah buangkan...thanks ma :))

      Delete
  6. cantik dan ceria je biskut suji crystal ni...

    ReplyDelete
  7. waaaa...menarik dan mengancam! teringin nk mencuba...

    ReplyDelete
  8. Salam kak asmah! Salam ramadhan, mekaseh dtg singgah, tertarik betul tgk kaler dia, kita suke beskut2 yg gunakan minyak sapi terasa kesapiannya ehehe... balik mesia nak buat lerrr :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm ija....thanks sbb ija juga sudi jengah2 ke sini...sama la ..suka jgk kukis nie...nnti buat k :))

      Delete