Wednesday 28 December 2011

KEK

RED VELVET  CAKE ~~~ 2

Assalammualaikum.....

Selamat malam semua...mungkin ramai yang dah krohhh...krohhhh.....hehhehe....arinie berhempas pulas nak siapkan 2 tempahan kek drp tunang opismate husband...

Alhamdulilah...dapat menyiapkan dgn jayanya... harap dia berpuas hati dgn ape yang asz buat...


Tempahan nie br dpt semalam....asz plak semalam dan ari nie..ade meeting di sekolah...so blk meeting td sggh beli bahan2 kek n blk trs jer mengodek...



Kepala pun pening-pening gak bila nak menyiapkan 2 biji kek nie...

Bagi sesiapa yg berminat nak membuat kek nie  bleh la lihat resepinya di sini .... 



Tempahan kek yang lg satu pulak adalah .....


CHOCOLATE MOIST CAKE

Kek nie asz buat double layer jgk sm seperti RV cake...cuma lapisan nya asz cover dgn chocolate ..

Bagi resepi kek ini....sama saje mcm yang asz buat Chocolate moist cup cake....cume bezanya yg dulu menggunakan cup...hehe...dan gunakan topping buttercream .

Resepinya juga bleh la lihat di sini...




Untuk topping kali nie asz gunakan Chocolate Glaze....resepi nie asz amik drp k.ita jgk...asz tumpang share yea k.ita....

CHOCOLATE GLAZE

300 gm coklat masakan gelap
370 gm Heavy cream

Untuk chocolate glaze, resepi mencadangkan menggunakan Dark Couverture Chocolate atau coklat masakan gelap kalau tak ada boleh juga gunakan coklat masakan susu.


Untuk heavy cream tue asz gantikan dgn whipping cream atau pun susu cair tapi kurangkan skit jumlah nya...


Caranya panaskan cream atas dapur hingga suam.
Masukkan coklat masakan gelap yang telah di potong atau di hiris kecil.
Kacau rata sehingga semua coklat melarut.Kemudian tapis.
Biarkan ia sejuk sepenuhnya.
Kek yang telah dikeluarkan dari peti ais, di letakkan atas redai.
Alas redai dengan tray atau dulang.
Curahkan coklat atas kek hingga semua permukaan kek di saluti chocolate glaze.
Dengan berhati-hati  alihkan atas dulang kek.
Simpan dalam peti ais paling kurang 4 jam
Kemudian bolehlah hiasa kek mengikut kreativiti masing-masing.




Selamat mencuba...;))

No comments:

Post a Comment