Thursday 3 July 2014

AYAM PERCIK KELANTAN simple SEDAP






Semalam punye citer la nie....kannn...nie la akibat bila anak dah pandai request kat ummi nak makan ape buka hari nie....????huhuhu

Nasib baik kebetulan p pasar semalam memang beli ayam...kalau x alamatnya...ikan sardin spesel la jadiknya...hehe

Asz tak pernah buat pun ayam percik versi kelantan nie... biase buat versi melaka..agak merah skit dari yang nie.... so google punya google semalam... terpikat pulak pada resepi kat Azie Kitchen... memang simple + mudah + lastly mmg bikin kecur ayaq liuq bila tengok gambarnya...hukhuk 




Apalagi asz ajak la haziq ke dapur tolong sama...excited dia...siap dah booked..."adik nak potong carrot tau ummi...." maka dengan itu...terjadilah sayur-sayuran tambahan dalam menu ayam percik kelantan nie... pada hal xde pun...dia memang minat sangat la dgn carrot+kentang+bunga kobis(cauliflower).Dan ada juga bahan-bahan lain yang asz tambah...






AYAM PERCIK KELANTAN
Sumber : Azie Kitchen

Bahan bahan:

1 ekor ayam~potong 4 

Bahan Perap (Dikisar):

  • 2 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
  • Garam secukupnya





Bahan Kuah(Dikisar):

  • 2 cawan santan pekat
  • 3 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • 5 biji cili padi (kalau nak pedas bleh tambah lg)
  • 2 sudu lada mesin
  • Garam dan gula secukupnya
  • 1 keping asam keping
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu perahan lemon






Bahan-bahan tambahan:

  • Capsicum
  • Carrot
  • Bunga Kobis(Cauliflower)
  • 2 tangkai daun ketumbar
  • 1 biji kentang USA(basuh kulitnya dan dipotong 4)



Cara-cara Penyediaan Ayam :

  • Basuh bersih ayam yang di potong empat dan kelarkan sedikit agar perapan sebati
  • Kisar bahan perap sehingga halus 
  • Perap pada ayam dalam 30 minit. 
  • Bakar ayam sehingga separuh masak.(asz guna kuali ajaib tue jer..xde dapur arang)  
  • Sementara ayam dibakar,boleh lah siapkan bahan kuah perciknya.




Cara-cara Penyediaan Kuah Percik:


  • Kisar semua bahan untuk kuah percik
  • Masakkan dengan api perlahan dan terus kacau. 
  • Masukkan kentang dan masak sehingga kuah agak pekat. 
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Kemudian masukkan perahan lemon dan sayur-sayur yang lain(tak letak pun xpe) memang resepi asal x letak
  • Celup ayam yang dah siap dipanggang tadi dan panggang semula dalam 5 minit.
  • Boleh la dihidangkan. 













4 comments:

  1. assalam as. mel pernah buat ayam percik kelantan. memang sedap. tapi buat masa tu kurang pedas, itu yang tak ulang buat tu. nanti nak cuba resepi ni pula la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Mel...asz kl buat kn buat agak pedas skit tue yg tambah cili padi skit...kl x slow la seleranya..hehe

      Delete