Wednesday 9 July 2014

KERABU DAUN SELOM pembuka selera



As salam dan selamat tengah hari buat semua...

Terkebil2 mata sorang diri di rumah hari nie. Husband asz dah mula bekerja setelah lebih 6 bulan bercuti.Mengantuknya... Banyak kerja menanti sebenarnya...tapi kemalasan mula melanda. Langsir dan sarung bantal sofa tak berjahit lagi. Bunga tak di basuh lagi...huhuhu.. kalau la ada orang gaji...senang jer diarah2kan.hehe Kita buat la pelan2 yea nak...makkan dah ajar biasakan susah...hehe

Malas nak bercerita panjang hari nie...asz cuma nak sharekan salah satu kerabu faberet asz yang mudah dan cepat dibuat. Kerabu daun selom + tauge... Walaupun asz di Putrajaya mudah aje nak dapat daun selomnya di pasar Presint 8 tue...macam2 ada di sana,jantung pisang, nangka, ubi kayu, daun pisang dll...yang penting bayar...hehe





Asz buat kerabu yang simple...cuma letakkan kelapa parut+udang kering+bawang+cili padi...asz x letak pati santan sebab takut mudah basi...so boleh la kalau nak guna daun2 lain...contohnya daun pucuk raja, jantung pisang,tauge dll... tapi kalau adik asz dia suka sangat kalau kerabu letak ikan rebus... mmg sedap last week dia buat kerabu tauge yang mabeles...licin nasi makan berbuka tau...hehe




KERABU DAUN SELOM

Bahan-bahannya:

  • 1 ikat daun selom segar
  • 1 mangkuk tauge kering(asz suka yg kering sebab dia rangup)
  • 2 biji limau purut
  • 1 labu bawang besar(di racit nipis)
  • 1 mangkuk kelapa parut
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan (dikisar):
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 tangkai cili padi(kalau xnak pedas kurangkan)
  • 3 sudu udang kering


Cara-cara Penyediaannya:
  • Satukan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dengan kelapa parut dan kunyit kemudian serbuk gaul sebati.
  • Masukkan bawang yang telah di racit,air perahan limaupurut, gula dan garam.
  • Masukkan daun selom dan tauge
  • Gaul rata kesemua bahan tersebut
  • Hidangkan ( tapi kalau lambat lagi makannya eloklah disimpan sejuk dahulu bagi mengekalkan kesegaran kerabu tadi)
  • Selamat mencuba



































4 comments:

  1. assalam as. mel memang penggemar ulam daun selom ni. selalu buat kerabu ni. tapi tak pernah cuba lagi letak taugeh..insyaAllah lain kali boleh try

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Mel...sama la ngan as..sedap kl dgn tauge....nnti try k

      Delete
  2. Assalamualaikum Asmah membuka selera btullah kerabu ni...nnti bole Uj cuba...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam UJ...tq...nnti try mmg xrugi bg peminat tegar kerabu...hehe

      Delete