Tuesday 24 June 2014

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API kena ada KELADI BARU TERANGKAT :)







Sroooot....sroooootttttt.... hehe..ngajar anak2 yang 1st time makan siput sedut...n baru nak blajar cara menyedutnya...excited ya amat masing2...hehehe

Bila duk Putrajaya nie..jarang2 dapat siput nie....kalau kampung mmg selalu ada...sebab dekat dgn pantai kuala...


Kebetulan p pasar tani Dengkil minggu lepas ternampak pulak org jual siput nie...terus la asz membelinya..elok pulak ada jual keladi skali...apa lagi mmg patner dia la... otw balik macam2 pertanyan anak yang nak kena jawab...namanya la...dia makan ape...siput tinggal kat mana...macam mana nak makan...dll....huhu...x terjawab rasenya...

Sampai jer rumah terus diajak ayahnya siang siput tue...selagi x diikutkan...selagi tue...mcm2 soalan... mmg ngadap la dua org tue...tgk ayahnya menyiang siput sedut...hehehe



Bila potong ujung siput...kn potong betul2..salah potong mmg xleh sedut la jawabnya...nanti asz tunjukkan panjang mane potongan yang betul k... :)

Gambar kat bawah nie saiz panjang yang sebaiknya bila siput di potong...




Bila masak siput nie asz mmg patnerkannya dengan keladi...baru lengkap rasenya....tapi berhati2 kalau membeli keladi...takut bila makan abis gatal mulut nanti.....

Petua dari mak asz bila beli keladi...kerat skit hujungnya...dan sapukan pada kulit tangan...kalau keladi tue gatal bila kita sapu kat kulit...maknanya bila masak n makan nanti keladi tue x gatal....tapi sebaliknya bila sapu pada kulit x gatal...maknnya ...bila masak n makan nanti gatal.....dia terbalik pulak sifatnya kannn...

Alhamdulillah lah...rasenya betul la ape yang mak kate tue...mmg selama nie x pernah pulak asz terkantoi masak keladi yang bila makan gatal mulut... so bleh la cube petua nie nanti  :)




Sebelum masak uruskan kedainya terlebih dahulu...kerat pendek dan buangkan skit kulit2 luarnya sebelum di celur... Ada petua juga bila celur keladi... supaya getah keladi dan warna keladi cantik serta x lebam...letakkan sdikt minyak dan letakkan asam keping dlm 2 keping semasa mencelur keladi... jangan di celur lama sangat nanti hancur n lembik sangat keladinya bila dima sukkan dalam lauk...lepas tue baru la di campur ke dalam masakan masak lemak tadi...














SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API dengan KELADI

Bahan-bahannya :

  • 1kg Siput Sedut - kerat pada bahagian belakang yang muncung tue dan dibersihkan
  • 3 cwn santan pekat
  • 2 batang serai - dititik
  • 2 keping asam keping 
  • Garam secukup rasa
  • 1 cawan air
Bahan-bahan yang diblender :
  • 20 tangkai cili api (kalau nak pedas tambahkan lagi )
  • 1 inci kunyit hidup


Cara-cara Penyediaannya :
  • Masukkan siput, serai,air, asam keping, garam dan bahan yang diblender ke dalam periuk.
  • Dengan api yang sederhana besarnya, biarkan sekejap dan kacau sebati
  • Masukkan santan pekat dan kacau perlahan-lahan agar tidak pecah minyak
  • Masukkan keladi yang telah di celur tadi
  • Biarkan sampai mendidih dan betul2 masak santannya.
  • Rasakan masam dan masinnya kemudian tutup api dan bolehlah dihidangkan.


























6 comments:

  1. Sedapppppnyaaa............dah lama sgt2 x mkn siput sedut...uhuhu.. Tq berkongsi resepi.. :)

    ReplyDelete
  2. hehehe...tqsm ratu...asz pun lama sangat x buat...anak2 pun 1st time makan... :)

    ReplyDelete
  3. Ini kalau dapat yang bergerak2 tu lagi sedap.segar gitu.lamaa dah xmakan ehhh..sedapnyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bergerak lg mel...tue yg anak2 melopong tgk...dh kn potong pun still gerak lg :)

      Delete
  4. Salam asz...dah lama xdengar cerita....siput sedut nie memangg sedappp...MA kalau masak siput nie, selalunya bersama pucuk paku jerr....sbb MA xmakan keladi.....
    Wbp memang xboleh dpertikaikan kesedapanya....mengancam habisss
    Kami sekeluarga memang suka siput sedut nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam mama...kebizian mngadap asignmnt mama...jarang dpt berbloging...hehe ..mmg sedap juga kl ltk pucuk paku...asz dua2 ok...mmg kalau buat tue..mmg mngdap menyedutnya... :)

      Delete