Tuesday, 9 October 2012

BLUEBERRY CHEESETART Edisi Khas...

BLUEBERRY CHEESETART

Assalammualaikum dan selamat petang semua....









Hari nie ....hari pertama anak2 murid asz Tingkatan 3 menduduki PMR....pelajar yang ambil exam cikgunya yang    Dup....Dap...Dup....Dap....  tue belum hari paper asz lg, dah risau.....bila tiba hari paper Math nanti mcmne lah pulak degup2 nya....semoga Allah SWT permudahkan dan bukakan pintu hati, minda dan diterangkan hati mereka ketika menjawab. Bagi lah meraka ketenangan dan kelancaran menjawab soalan ketika dalam dewan peperiksaan.....Aminnnn....









Menu petang nie asz sajikan....cistart edisi khas raya hari tue...asz buat semasa family asz dtg beraya....asz buatkan dua jenis,iaitu yang berperisa oren dan berperisa blueberry...yang blueberry asz letakkan sedikit pewarna ungu.Asz buat xbanyak mana..dalam 40 ketul..alhamdulilah bolehlah dibuat bekal untuk along,kakak dan mak








CHEESE TART
by : Azita

Tart Crust @ Shell


Bahan-bahan :



  • 170gm marjerin 
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara Penyediaan :

  • Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  • Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  • Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  • Bakar pada suhu 170 C sehingga masak.



Nota :


Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.









Cream Cheese Filling 

Bahan-bahan :
  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
  • sedikit badam (dibakar)
  • sedikit pewarna ungu dan oren

Cara-cara Penyediaan:
  • Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  • Masukkan telur,pewarna ungu/oren dan esen vanilla. Putar lagi.
  • Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  • Tuang cream cheese ke atasnya dan asz taburkan badam diatasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. 
  • Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :

Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.





12 comments:

  1. wahhh nk singgah sini lah nk join mkn sesama..perut tgh krukk2nie..hujan pulak tue..sedapnye asz:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom2....kat cnie pun ujan gak nie....:))

      Delete
  2. Assallamualaikum Asmah.

    Ermm..resepi tart kak Ita ni mmg femes.. Cantik lak tgk bila cheese dia tu kaler purple..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Naz...tue la mmg femes resepi nie...jrg try kaler lain...tgk zila wat kaler oren tue ,tue yg xcited nak try kaler lain...:))

      Delete
  3. nmpak cis tat...singgah jap !
    mmg sedap kan...peberet anak2 sy gak ni...klau ambik tmpahan...sure kena buat lebih....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) thanks syifa sggh cnie..mmg pun asz kalau buat kn la wat lbh tuk ank2...:))

      Delete
  4. namapk cheese tart ni teringin pulak nak buat nampak cantik sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak umi thanks...nnti buat k..anta as 2 ketul..:))

      Delete
  5. Asz : novel tu kan....ok la...sy mmg minat kat ct rosmizah sbnnrnya....itu yg duk kumpul semua novel tulisan ct....citenya ok la....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syifa....tue la,belum pnh baca ct rosmizahnya..nnti nak try la..:))

      Delete
  6. slm Asz cygg...lamanya QH xsinggah ke sini...sori yea..

    sgt comelll la tart blurberry ni...suka tgk...cantik...

    QH pon ade buat juga..resepi pon lbih kurang sma...tp guna filling kiwi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm qh cyggg...
      thanks...:)) tue la asz dh terjah awal dh time update cistart kiwi tue...cantikkk:))

      Delete