Tuesday 12 August 2014

MEE KARI kerang lebih....






As salam dan selamat tengah hari buat semua.....tak terlambat juga rasanya asz nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA buat semua pengunjung setia blog asz yang macam "chips more" nie...hehe

Kebizian melanda beberapa hari nie...menyiapkan juadah raya bagi tetamu yang datang ke rumah asz pada hujung minggu lepas...seronok melayan tetamu hilang rase penat... nak2 bila melihat mereka berselera menikmati juadah yang disediakan walaupun xseberapa nak hebat sgt.... :)

Hujung mnggu lepas...menu western jadi pilihan asz untuk tetamu yang datang iaitu pokcu dan keluarganya dari Jasin, wett & family dan abg chik asz & family mentuanya...maaf jika ada kekurangan :)

InsyaAllah buat tetamu pada hari jumaat nie iaitu rakan2 sekerja en hasben dan teman2 rapat asz... asz hidangkan pula nasi bermenukan lauk2 kampung pula...harap2 berselera lah deme nanti yea... :)




Hari nie asz nak sharekan mee kari spesel asz...mmg keliur sgt pagi tue...apa lagi lepas hantar anak dan en hasben ke sekolah dan ke tempat kerja... asz pun p la pasau cari kerang dan bahan2 yang lain...ambik ko 2 kg kerang i sapu...hehe...puas ati buat bila tedapatnya lambakan kerang dalam mee kari i....hehe
Memang terangkat...licin semangkuk penuh en hasben, tisya & haziq masing2 makan...jom kita tgk resepinya yang terangkat tue :)

MEE KARI kerang lebih...

Bahan-bahan Kuah Kari:

  • 2 kg kerang
  • 2 batang serai
  • 3 sd rempah kari daging (BABAS)
  • 3 sd rempah kari ikan (BABAS)
  • 3 sd lada mesin
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 keping asam keping
  • 1 ikat sawi
  • fish ball,fish cake,tauhu ~ dipotong kecil
  • minyak masak
  • air secukupnya
  • garam & gula secukup rasa





Bahan-bahan kisar:
  • 2 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • sedikit lengkuas
  • 2 sd udang kering

Bahan-bahan tumis:

  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 batang serai - ketuk






Bahan untuk Mee dan Hiasan :

  • 1 kg mee kuning~celurkan
  • 5 keping tauhu nipis~goreng & potong nipis 
  • 3 biji telur~rebus dan belah 2
  • 2 biji limau nipis~ belah 4 
  • Daun bawang dan daun sup~dihiris
  • Cili merah/cili hijau~dihiris
  • Sawi~dicelur dan tos
  • Taugeh kering~ basuh bersih
  • Bawang goreng








Cara-cara Penyediaannya:

  • Satukan bahan kisar dengan rempah kari dan lada mesin dan secawan air, kacau sebati.
  • Panaskan minyak, tumis bahan-bahan tumis, masukkan pula bahan bahan kisar dan tumis.
  • Kacau sehingga naik bau dan lada benar-benar garing.
  • Masukkan 2 cawan air, dan bahan2 lain dan biarkan mendidih. 
  • Masukkan santan pekat, garam, gula dan kacau sebati.
  • Masukkan kerang dan jangan dibiar lama bagi mengelakkan kerang liat.
  • Hidangkan mee bersama hiasan-hiasnya yang lain.








6 comments:

  1. Aduhai menyelerakan...kalau rmh asz dekat qkak tak malu dtg raya heheh

    ReplyDelete
  2. Hubby mel kalau dapat mau bertambah ni. Tapi sini susah sangat jumpa orang jual kerang ha..uhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg faberet husband gak nie...kat sini pun x byk sgt...kn p pasar awal pagi br dapat mel...saizpun x besar mana...

      Delete