Wednesday 9 April 2014

ROSEMARY LAMB CHOP with GARLIC BREAD



As salam buat semua pengunjung setia blog as yang kekadang suisnya On Off jer keaktifannya....hehe... 
Berbulan juga asz x bersiarankannn.... ;(
Skrg nie mood study melanda...alhamdulillah rezeki asz tahun nie berjaya di offer hlp tahun nie...dan yang penting cuti belajar selama 2 tahun...syukur kepadaMu Ya Allah... rezeki sangat2...asz buat di UKM...mudah untuk berulang-alik ke sana...doakan yea semoga urusan pengajian asz dipermudahkan...aminnn






Ok kita tgk skit menu asz arinie...
Lamb chop.... dulu2 kalau nak beli...xmampu rasenya...sepinggan sure harga rm15 ke atas...sekarang kalau p restoren yang gempak2 n exclusive sure kena dalam rm20 ke atas SEPINGGAN ok...huhu.. kalau makan 4 orang..dah sah2 kena 100 lebih....air pulak 4-8 hinggit segelas...fuhhh...mmg burn duit gitu2 jerk kannn... 

Tapi sekali-skala ape salahnya...asz try jugak kekadang... nak survey cara penyediaannya dan rasenya... bebaru nie asz try di Paddy House...ok gak rasenya cuma bila kita buat sendiri dapat la bermewah-mewah skit bahan-bahannya dan side dishes nya...

Kalau hari raya... nie la menu yang asz selalu hidangkan bila family asz n hubby datang...selalunya asz buat bersama chicken chop...sebab yang lelaki selalunya suka makan lamb n yang perempuan n kanak2 suka makan chicken chop...seronok dan hilang penat bila tgk mereka makan...alhamdulillah...semoga Allah SWT murahkan rezeki kami skeluarga.

Bagi yang belum mencuba membuatnya... penyediaan lamb chop nie tidaklah sesukar mana...dagingnya pun senang nak didapati...selalunya asz beli di pasar raya besar seperti di Giant atau Aeon di Alamanda...kena try buat terutamanya bagi peminat setia western food...bukan sahaja menjimatkan malah berbaloi2...hehehe :)







RESEPI  LAMB CHOP

Bahan-bahannya :

  • 5 keping daging kambing
  • 4 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 3 sudu kicap manis / pekat
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 1 tangkai rosemery ( ambil daunnya)
  • sedikit olive oil / minyak masak
  • garam secukup rasa



Cara-cara Penyediaannya :
  • Basuh daging kambing dengan bersih dan toskannya.(Selalunya daging kambing asz beli di pasar raya besar seperti di Giant atau Aeon )~ senang dah siap dipotong 
  • Blend kasar bawang merah, putih dan halia.
  • Gaulkan kesemua bahan-bahan tadi bersama kicap pekat dan sos tiram serta bahan-bahan lain.
  • Biarkan selama 30 minit atau sejam, selalunya asz perap semalaman dan masukkannya ke dalam palastik agar perapan sekata.
  • Bakar daging sehingga masak.(asz bakar guna "magic pan" supaya daging tidak terlalu kering dan masak sepenuhnya dengan api yang kecil)~ jangan bakar terlalu lama sehingga menyebabkan dagingnya kering dan liat
  • Hidangkan bersama-sama salad ataupun side dishes yang lain ~ asz rebus skit brokoli 





GRAVY

Bahan-bahannya:
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
  • 1 cawan cendawan shitake segar(boleh juga cendawan tin tapi selalu asz gn jenama hosen)
  • Butter untuk menumis
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 2 kiub ayam
  • 3 1/2 cawan air
  • Lada hitam
  • Lada sulah
Cara-cara Penyediaannya:
  • Tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan butter sehingga berwarna kecoklatan
  • Masukkan tepung jagung (tanpa dibancuh) ke dalam tumisan bawang tadi. 
  • Tumis sehingga warna coklat.
  • Masukkan air.
  • Masukkan kiub ayam,cendawan(potong nipis),  lada hitam dan lada sulah.
  • Kacau sehingga mendidih. Kalau pekat atau masin, bolehlah ditambah air.
  • Kalau nak kuah yang agak pekat tambahkan tepung jagung yang di bancuh dan kacau rata.
  • Apabila kuah masak sekata tuangkan ke atas lamb chop tadi.




GARLIC BREAD

Bahan-bahannya:
  • Roti Perancis
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 sudu mentega
  • 3 tangkai daun ketumbar
Cara-cara Penyediaannya:
  • Blend kering bawang putih bersama-sama daun ketumbar.
  • Gaulkan bersama mentega dan sapukan pada roti perancis yang telah di potong tadi.
  • Bakar selama 10- 15 minit pada suhu 140c
  • Hidangkan bersama lamb chop tadi atau buat cicah dengan gravy :)



2 comments:

  1. Salam asz...dah lama tak bsiaran yerr.....tapi apabila bsiaran....wah...wah..wahh terlio mama dibuatnya....
    Agaknya bila laaa pula leh merasa hidangan saperti nie......
    Izinkan mama copy resipinya yerr.......copy jerr dulu....nak buat entah bila lerr..... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm mama...bercuti dr update...hheeheh
      bleh jer ma..mai putrajaya...insyaAllah de rezeki tue nnti :)

      Delete