Friday, 8 June 2012

RAINBOW CAKE for HAZIQ n FAIZ BESDAY

RAINBOW CAKE

Assalammualaikum

















RAINBOW CAKE

Bahan-bahannya:

  • 11/2 cwn tepung gandum
  • 2 sdk baking powder
  • Secubit garam garam
  • 1/2  cwn butter (suhu bilik)
  • 3/4 cwn gula castor (asz kurangkan)
  • 3 biji putih telor( suhu bilik ~ saiz B)
  • 1sdk esen vanila
  • 3/4 cawan susu segar (suhu bilik)


Cara-cara Penyediaannya:


  • Ayakkan tepung, baking powder dan  garam ~ ketepikan
  • Panaskan oven pada suhu 170 C
  • Sediakan paper cup putih secukupnya dan susun dalam muffin tray
  • Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan
  • Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
  • Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
  • Masukkan esen vanila
  • Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
  • Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
  • Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan

  • Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
  • Bakar setiap kek yang bagi warna yang berlainan.
  • Buat hingga semua adunan habis
  • Lapiskan setiap lapisan dengan Buttercream dan hiaskan.













BUTTERCREAM



Bahan-bahannya:


  • 80 gm butter
  • 250 gm creamwell
  • 1/2 cawan icing sugar
  • 1/4 cawan golden sirap


Cara-cara Penyediaannya:


  • Potong butter kiub. Satukan butter bersama cream wel dan pukul hingga kembang dan putih
  • Icing sugar di ayak. Masukkan icing sugar dan golden sirap ke dalam butter yg telah dipukul kembang tadi. Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula aje hingga bercampur sebati.
  • Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
  • Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.
  • Hiaskan kek mengikut kreativiti masing-masing.


Asz buatkan juga bleuberry ciskek,al maklum ramai yg gerun nak makan kek topping buttercream tue...budak2nya jer yang minat....yang lain semuanya makan ciskek aje....demand!!!!hehe




Asz masukkan sekali beberapa keping gambar semasa Besday Haziq dan Faiz....Besday boynya yang baju merah besar tue Faiz anak K.lang dan anak bujang asz haziq yang kecik baju merah hitam tue...


















6 comments:

  1. salam As,rajinnya mama busday boy ni buat kek ya cantik snagat untung anak2 dpt makan hasil tangan ibu,mesti sedap ni nampak meriah sangat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm K.Noor....
      trima kasih kak...buat gembirakan ank2 jer...lama dah di request besday kek dia.....:))

      Delete
  2. W'salam Happy Birthday Haziq & Faiz.. semoga membesar dan menjadi anak2 yang soleh dan berjasa kepada ibu&Ayah dan juga negara Aminnn....:))

    Kek tu memang cantik dan sangatlah cantik cantik cantik benorrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMINNNN......hehe,thanks kak..:))

      Delete
  3. Cantiknya kak buat kek padang bola ,isi dalamnya pun nampak cantik je color:)

    ReplyDelete