Sunday 22 April 2012

PATIN TEMERLOH MASAK TEMPOYAK

PATIN MASAK TEMPOYAK

Assalammualaikum dan selamat petang semua readers yang dirindui....









Lama sangat dah tak berasap dapur asam garam.... minggu lepas demam panas menyerang...lepas jer training bola jaring, mandi terus terbaring lemah...malam tue jugak p Klinik di Sri Kembangan n dapat MC sehari...asz nie jarang2 demam tapi kalau sekali kena...memang seram sejuk jer badan dan mengigil2...alhamdulilah semakin sembuh...


Esok bermulanya Kejohanan Bola Jaring Peringkat Negeri iaitu Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur, doakan yea... mudah2an 4 team Putrajaya mencapai kejayaan yang membanggakan tahun nie,hasil penat lelah kami semua selama 2 bulan berlatih...aminnnn


Ikan Patin nie k.lang yang bagi,dia belikan asz 2 ekor  ikan Patin sangkar siap dengan bunga kantan + daun kesum,dia beli di Temerloh,balik dari Genting Ahad lepas dia ke sana,asz x dapat nak join sebabnya en.asben ada kelas hari tue...petang tue juga asz masak,letakkan daun kesum,bunga kantan dan timun....baunya jer dah semerbak....fuhhh memang sedap!!!.. lama x makan...;))












PATIN MASAK TEMPOYAK


Bahan-Bahannya:
  • Satu ekor ikan Patin (patin sangkar) 
  • 2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus) 
  • 20 biji cili api (ditumbuk halus) 
  • 2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi) 
  • 1 biji timun  (dipotong serong) 
  • 1 ikat daun kesum 
  • 1 kuntum bunga kantan 
  • 2 keping asam keping 
  • 3 cawan air (ikut kepekatan) 
  • garam (ikut rasa) 
  • gula (kalau agak terlalu pedas) 






Cara-cara Peyediaannya:
  • Ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir. 
  • Kunyit hidup dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan ke dalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping,
  • Masak dan kacau selama 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, masukan bunga kantan, daun kesum dan timun cina.
  • Masukkan garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.






















10 comments:

  1. asslm Asz...nmpk sedap lauk ikan patin...cantik kaler kuah lemak tu...tp QH xmakan lauk ni...sebab xmkn tempoyak...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..thanks QH,asz memahami...ramai x makan lauk nie sebab tempoyaknya...:))

      Delete
  2. Salam Asz.sedapnya ikan patin masak lemak ...mmg favorit akak....anak2pun suka ikan patin masak lemak...masak asam pedaspun suka, campur dg tempoyak...walla lagi membuka selera....Asz buat akak teringin mkn ikan patin pula...mana nak cari ni..hi.hi.
    Asz good luck utk team netball Putrajaya....moga beroleh kejayaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslam mama....tue la dulu x pandai gak nak makanikan ni...abg ipar asz yg mngajaunya....sedap pulak..goreng pun sodap...alahai macam ne nak crk tue...nnti blk Mlysia kn crk tau....mama thanks a lot,InsyaAllah

      Delete
  3. Saya pernah guna resepi dari akhbar. Pernah ke alex tp suama

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk cara gak menu nie....asz main bantai je blend semua...pastu msk..ape alex tue kak??

      Delete
  4. salam asz
    wahhh aq merinduimu...ting tong..lama x bersiaran yer..he hheee ikan tu sekor cukup ker..ni nk mintak ckit camner..he hhee dh habis la tue..pic cantik..kuning2..walllaaweiii sedappp..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...aku pun...hahha...ada lg seekor kalau ko dtg aku mskkn la nnti...tue la bleh elok pulak kejadiannya kali nie..;))

      Delete
  5. Ramai masak ikan patin tempoyak berbeza2 caranya :)

    Biasa kalau masak ikut resepi mak,

    Tempoyak, daun kunyit, kunyit hidup dan cili padi tumbuk, asam keping, garam, gula. Lagi banyak tempoyak, lagi sedap. Tambah Timun Cina (bukan tembikai, istilah kelantanese guna tu..hehe)sebagai sayuran.

    Sharing is caring!

    -Orang Temerloh-

    ReplyDelete
  6. lemak pada ikan patin tu boleh d makan or di buang?

    ReplyDelete