OREO CHEESE CAKE
Assalammualaikum dan selamat malam semua...
Sunyi je malam nie...berjauhan dgn anak2...tisya dan haziq tinggal di rumah neneknya seminggu...balik je kerja macam terdengar2 jer pulak suara mereka berdua....rinduuu..huhu, baru sehari tue...
Kek nie, order daripada shima,request oreo ciskek...cuma asz tambahkan topping choc ganache....mmg agak menyelerakan bagi peminat cheese...Alhamdulillah shima berpuas hati dengan hasilnya....thank you so much shima...:))
OREO CHEESECAKE
by:K.Ummi
resepi asal: CITARASAWAN (K.Wan)
- 200gm biskut oreo (di buang krimnya)
- 50gm mentega cair
Bahan-bahan Filing:
- 500 gm keju krim
- 110 gm gula kaster
- 1/2 tbsp esen vanila
- 2 biji telur
- 200ml whipping krim
- 1 tbsp. lemon juice
- 15 keping biskut oreo (di buang krimnya)
*Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake) atau acuan 8" menghasilkan satu biji.
Cara-cara Penyediaannya:
Base Kek :
- Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin.
- Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan.
- Bakar selama 5 minit pada suhu 150C. Angkat dan masukkan dalam freeze sementara filing siap..
Cara Penyediaan Bagi Filling:
- Pukul keju krim dan gula hingga sebati.
- Masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon.
- Putar hingga sebati.
- Masukkan separuh aduanan filling, susunkan biskut oreo.
- Kemudian masukkan aduanan yang selebihnya.
- Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit.
- Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
- Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan.
- Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
- Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka