Saturday, 3 March 2012

SOTONG & UDANG GORENG KUNYIT

SOTONG & UDANG GORENG KUNYIT

Assalammualaikum



Malam nie menu xpress...menu nie adalah antara menu yang sesuai bagi suri rumah yang berkerjaya, dapat pula yang pukul 6 lebih baru sampai rumah macam asz nie...kadang2 tak sempat nak masak lauk dan sayur berasingan, tue yang dalam menu nie sayur dan lauknya disekalikan...satu pinggan dah cukup untuk kami berempat...mudah kan....:))


















  










SOTONG & UDANG GORENG KUNYIT


Bahan-bahan:
  • 9 ekor udang/sotong (saiz sederhana) 
  • 4 ekor sotong dipotong 4 bahagian (ikut saiz)
  • ½ inci halia (dimayang halus) 
  • 1 biji bawang putih (dimayang halus) 
  • 1 biji bawang besar (dipotong bulat-bulat) 
  • ½ batang cili merah (dipotong serong) 
  • 4 batang kacang panjang (dipotong serong)
  • kunyit serbuk 
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit garam 
  • ½ cawan cawan minyak masak
















Cara-cara Penyediaannya:
  • Mula-mula gaulkan sotong  & udang dengan kunyit serbuk dan garam (sesedap rasa). 
  • Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Tumiskan bawang putih dan halia tadi sehingga naik bau.
  • Kemudian masukkan sotong & udang yang telah digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam tadi. 
  • Apabila sotong & udang sudah setengah masak, masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau. 
  • Bila agak sudah hampir masak masukkan serbuk lada hitam. 
  • Kacau dan tutup api sedia dihidangkan.















No comments:

Post a Comment