DAGING BERHALIA
MASAK LADA HITAM
Assalammualaikum dan selamat malam semua
Menu nie asz buatkan untuk anak buah asz, along asyraf setelah dua hari di hospital.Terbaring je dalam bilik wad berhawa dingin mesti sakit2 badannya sejuk.Tue yang asz buatkan, supaya panas skit dan angin2 dalam badannya keluar bila pekena lada hitam dan halia...
DAGING BERHALIA MASAK LADA HITAM
Bahan-Bahan:
- 500gm daging batang pinang
- 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar (lebihkan jika ingin lebih pedas)
- 2 inci halia (dimayang halus)
- 1 biji lada benggala hijau
- 1 biji lada merah
- 3 sb kicap manis
- 2 sb sos tiram
- 1 cawan air
- 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
- 1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
- minyak utk menggoreng
Cara-cara Penyediaannya :
- Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat.
- Bersihkan dan toskan.
- Potong panjang kedua2 lada.
- Panaskan minyak.
- Sebaik-baiknya gunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama.
- Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja.
- Goreng halia hingga naik bau.
- Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah.
- Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula, kacau sebati.
- Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air.
- Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung.
- Biarkan mendidih.
- Bila dah agak pekat boleh lah dipadamkan api.
- Hidangkan panas2 dgn nasi putih
Wsalam Dik Asz n selamat malam dik.. Semoga Asyraf cepat sihat ya.. sedap masakan dik di makan dgn nasi putih hangat tentu berselera Asyraf..
ReplyDeleteSalam kak.ani...
DeleteMudah2an mcm tue la...hari nie kakak asz bg tau dia operation.Semoga semua berjalan lancar kak.. Amin...mmg enak bangat bila di makan dgn nasi hangat kak ;))