AYAM KAMPUNG SALAI
MASAK LEMAK CILI API
Assalammualaikum
Masak apa hari nie???putus ideakan kalau tiap2 hari fikir nak bertukar menu,kalau tak bosan la makan spesis yang sama je tiap ari...hehe
N3 tengah hari nie asz jamukan dengan resepi orang Nogori n Melako...ayam kampung nie kak ngah asz yang bagi,ayam kampung belaannya. K.ngah salah sorang adik beradik asz yang mengikut minat arwah abah,minat bela ayam n itik kampung.Alhamdulillah dapat juga kami merasa makan ayam kampung lagi sekarang.
Ayam kampung nie sedap kalau disalai dulu, biar minyak2 ayam tue keluar, dan bau masakan lebih harum.Dapat pula di salai dengan kayu api atau arang lagi la memikat bau kuahnya nanti.
AYAM KAMPUNG SALAI MASAK LEMAK CILI API
Bahan-bahan A:
- 1 ekor ayam kampung (disalai)
- 2 biji kelapa parut (ambil 4 mangkuk santan)
- 2 biji kentang (di potong kecil)
- 1 helai daun kunyit (di racit halus)
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- 3 keping asam keping
Bahan-bahan B :
- 30 tangkai cili padi
- 2 cm kunyit hidup
Cara-cara Penyediaannya :
- Ayam kampung di salai, di potong kepada 10 bahaian dan dibersihkan, (kalau dapat atas dapur kayu lagi sedap,tapi kalau xde atas gas pun ok)
- Campurkan bahan tumbuk, air, asam keping,garam dan ayam kampung di dalam periuk.
- Jerangkan di atas api perlahan sambil dikacau
- Masukkan kentang, kacau sehingga ayam td sebati dgn cili padi, asam dan garam.
- Masak hingga ayam dan kentang empuk.
- Masukkan santan cair dan kacau supaya santannya tidak pecah.
- Bila santan sudah mendidih, masukkan pula santan pekat dan daun kunyit.
- Kacau hingga mendidih dan padamkan api.
- Kemudian hidangkan
Salam Asz memang sedap btul gulai ayam kampung adik ni pekat likat kuah nya..
ReplyDeletewslm kak ani...dh lm x mkn...mmg menylerakn jugak, asz suka kuahnye pekat2...esoknya leh cicah dgn lempeng or cekodok...br melekat..;))
Delete